Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

donderdag, augustus 30, 2007

Schadevergoeding of bijdrage in de kosten?

Gisteren haalde het volgende bericht álle nieuwsbronnen:
_____

DEN HAAG - Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel moet een schadevergoeding betalen aan een moeder die onjuist was voorgelicht over haar vruchtbaarheid. Het gaat om een bedrag van zeker 400.000 euro.

Dit blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Het hof bevestigt daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank in deze zaak.

De gynaecoloog had de vrouw gezegd dat ze niet meer zwanger kon worden. Desondanks raakte de vrouw in verwachting van een inmiddels 13-jarige tweeling. Het ziekenhuis moet nu meebetalen aan de opvoeding van de tweeling.

_____

Het is verbazend om te zien hoe "Nederland op z'n smalst" daarop reageert.
"Schadevergoeding voor geluk?" roept een columniste.
Jaja, leuk als je het zo kunt zien.
Andere nieuwsbronnen reageren met "Amerikaanse claimcultuur". En natuurlijk vanuit de hoek van artsen de reactie dat het niet zó moet worden dat artsen niet meer durven handelen uit angst voor een een claim.

Leuk! Vooral het bedrag waarop die ouders recht hebben, namelijk €.400.000,- (zegge en schrijve; VIERHONDERDDUIZEND keiharde EURO'S.

Dat bedrag is opgebouwd uit:
- Extra gemaakte kosten rond zwangerschap en bevalling
- Inkomensverlies (door minder economisch actief kunnen zijn)
- De ouders hadden al drie kinderen, met 5 kinderen moest er een groter huis en een grotere auto aangeschaft worden.
- Schoolkosten voor de nu 13jarige tweeling.
etc. etc.

Ik vind het knap van die ouders dat ze dit gevecht aandurven. Ik geef ze groot gelijk. Vooral omdat nu eens met keiharde cijfers duidelijk wordt wat eigenlijk de kosten zijn die ouders maken om een kind te begeleiden naar volwassenheid.

Hopelijk neemt men die cijfers serieus. En als daaruit volgt dat ouders niet langer gezien worden als een stelletje amateurs met een vreemde hobby heeft die claim daar zeker aan bijgedragen.
Misschien komt het dan nog eens zo ver dat ouders gezien worden als serieuze, sociale partners die een belangrijke en waardevolle bijdrage leveren aan de generatie van de toekomst.

1 Comments:

  • At donderdag, augustus 30, 2007, Anonymous Anoniem said…

    Het allerleukst vond ik die reactie in Trouw van degene die sceptisch meende dat we het strafrecht dan ook wel konden reduceren tot alleen die delicten die de dood ten gevolge hadden en dat zelfs dat discutabel zou moeten zijn voor mensen die in de hemel geloven. Even doordenken, maar wel logisch.
    We weten helemaal niet waarom die arts die mevrouw verzekerd heeft dat ze geen kinderen meer kon krijgen, ze zou door de overgang heen zijn, maar hoe weet een arts dat zo zeker als iemand 37 is?
    En afgezien van alle morele overwegingen (echt, het loopt hier wel los met die claimcultuur vergeleken bij de USA) vind ik het achteraf subliem dat die ouders aantonen dat het opvoeden van een tweeling erbij 400.000 euro kost, cumulatief jaar op jaar (afschrijving auto, schoolkosten (boeken nog steeds niet gratis!), kleding, orthodontist, werkweek etc).Laat dat idd maar goed duidelijk worden.
    Wel jammer dat de strekking van het boekje "Consuminderen met kinderen" van Marieke Henselmans met de toekenning van deze schadeclaim nu ondergraven wordt....

     

Een reactie posten

<< Home