Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

zondag, augustus 12, 2007

Democratie, SP en 21 minuten.nl

Interessant om te volgen hoe democratisch onze politieke partijen zijn. We leven in een democratisch land en toch hebben de politieke partijen een hiërarchische structuur. Vooral de SP laat daarvan regelmatig een voorbeeld zien:
"DEN HAAG - De SP geeft Düzgün Yildirim tot 24 augustus om zijn zetel in de Eerste Kamer op te geven. In een brief aan Yildirim dreigt Hans van Heijningen, algemeen secretaris van het landelijk bestuur van de SP, hem uit de partij te zetten."

Eerder gebeurde al iets soortgelijks rond, inmiddels expartijlid, Lazrak:
http://www.parlement.com/9291000/biof/02328?gclid=CJKJgIrZ740CFQOTMAodig5PLw

Bij de SP volg je de lijnen van het bestuur of je vliegt uit de partij. Dit alles zonder overleg met de leden en vooral niet in overleg met de stemmers.

De SP staat hierin niet alleen, de andere partijen kunnen er ook wat van. De ambtenaren houden achter de schermen stevig de touwtjes in handen. Een poppenkastspel werkt ook zo, achter de kast zit iemand die de poppen laat praten en bewegen naar eigen inzicht. De poppen, min of meer democratisch gekozen door het publiek, doen precies dát wat de poppenkastspeler wil.

Op http://www.21minuten.nl/ kun je uitgebreid je mening geven over onze democratie.
De vraag: "Is democratie wel democratisch?" staat er helaas niet bij...;-))

1 Comments:

  • At zondag, augustus 12, 2007, Anonymous Anoniem said…

    Ik ruimde gisteren een kast op en vond een stapel M magazines, die eens per maand op zaterdag bij de NRC zitten. Daaronder een exemplaar van mei 2002. Met als kop op de voorpagina: "We gaan weer stemmen. Maar is NL een democratie?" Gerard van Westerloo peilt meningen onder 11 politicologen.Daaruit blijkt dat politicologen toen al bijzonder cynisch waren over deze vraag. Het 14 pagina's tellende artikel eindigt met de opkomst van Fortuyn (het is dan nog geen 6 mei 2002 geweest) en de voorspelling dat e.e.a wel eens verandering op tilt zou kunnen veroorzaken (voor alle duidelijkheid: ik ben geen Fortuyn, LPf of andersoortige fan). Na de LPF puinhoop lijkt alles erger dan voorheen geworden: de Kamerlid-baantjesdoorstroommachine lijkt erger dan ooit.
    Gisteren in NRC op pag 2 een artikel met een ex-VVD kamerlid, die vrijwillig gestopt is. Ze beschrijft hoe op de kandidatenlijst een hoger percentage kandidaten geplaatst werd met pr compententies, en een lager percentage met echte deskundigheid over wetgevingsprocessen en wetskennis. Het is aan het gemiddelde kennisniveau van Kamerleden te merken.De Raad van State is steeds kritischer over wetsvoorstellen. Heel jammer.

     

Een reactie posten

<< Home