Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

vrijdag, juni 29, 2007

Bij voorbaat verdacht!

En zo voorkom je alle ellende!
Zet bij voorbaat alle ouders in het verdachtenbankje, laat de signalering aan de slecht functionerende hulpverlening over en zorg dat je van ieder kind een elektronisch dossier hebt!

"Er komt een einde aan de vrijblijvendheid" zei Rouvoet. Opvoedingsondersteuning die voorheen vrijwillig was wordt nu verplicht gesteld als Jeugdzorg dat nodig vindt.

Ouders die het consultatiebureau niet meer bezoeken en de voorkeur geven aan de huisarts krijgen verplicht huisbezoek. U kent ze wel, de controleurs, voor de schijn een gezellig praatje aanknopen en ondertussen met spiedende ogen controleren of er iets niet pluis is in je huis.
(Ouders zijn niet coöperatief, weigeren CB-bezoek)
Dat zijn van die momenten waarop je als ouders behoorlijk in de stress kunt raken. Pas op! Dat is verdacht en kan reden zijn voor een extra vermelding in het dossier. (Ouders maken een gestresste indruk)

Vervolgens val je in de verplichte opvoedingsondersteuning, en door wie wordt die gegeven? Juist ja, door diezelfde jeugdzorg.

Hoe gaat het eruit zien?

Alle kinderen gescand op probleemrisico
28 juni 2007 14:14
AMSTERDAM - De jeugdgezondheidszorg gaat voor ieder kind in de eerste vier levensjaren na hoe groot de kans is op opgroei- en opvoedproblemen. Zonodig wordt direct hulp geboden om ernstiger problemen later te voorkomen. Dat staat in het beleidsprogramma van minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet van de ChristenUnie, dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

En dan?
Vrijblijvendheid voorbij
Ouders die de zorg ontwijken, worden actief opgezocht en aangespoord hulp te aanvaarden of, desnoods via de rechter, gedwongen mee te werken aan een betere opvoeding. "De vrijblijvendheid is voorbij", zo staat in het plan.

Spoedgevallen
Bij ernstige problemen of mishandeling van kinderen kan voortaan binnen 24 uur hulp worden geboden. In spoedgevallen kan een kind binnen een week uit huis worden geplaatst.
Bij minder spoed gebeurt dit binnen maximaal twee maanden. Het aantal gezinnen per gezinsvoogd gaat omlaag naar vijftien. Dat ligt nu nog boven de twintig.

Heropvoeding
Jongeren die problemen veroorzaken, worden streng aangepakt, schrijft de bewindsman. Als zij geen zicht hebben op een opleiding of baan kunnen zij naar campussen worden gestuurd, gericht op heropvoeding, scholing en werk. Dit moet in 2011 zijn geregeld.

Jeugdzorg die vorige week nog in het nieuws was omdat een hele groep wegens wanfunctioneren ontslagen was, omdat de wachtlijsten weer toenemen, Jeugdzorg die weer veel meer geld wil om over de balk te smijten krijgen ineens de verantwoording over al onze kinderen. En dat moet dan goed gaan?
Ik heb er bitter weinig vertrouwen in. Door nu al de risicogroepen zo aan te geven wordt besluiten op vooroordelen wel erg gestimuleerd.

Extra in beeld:
De mensen met een laag inkomen, werkloosheid, schuldhulpverlening, mensen met meerdere kinderen en eenoudergezinnen.

Buiten beeld:
Mensen met een dubbel inkomen, gezinnen met 2 ouders, mensen die alle kansen hebben gekregen.

En dat zou helpen? Ik heb de laatste 6 jaar alleen maar verhalen (gezinsdrama's) gehoord over twee-oudergezinnen, mensen met een redelijke baan en een goed inkomen.

Het is weer zo'n verhaal van:
"Met de kinderen in Nederland gaat het goed. Zo'n 90 % functioneert goed en ontwikkelt zich prima."
Met 5% zijn er echte problemen, die hebben hulp nodig. En wat gebeurt er: We maken een dwingende maatregel voor álle gezinnen en in de praktijk blijkt dan dat die 10% weer buiten de boot vallen.

2 Comments:

  • At vrijdag, juni 29, 2007, Blogger Annelies said…

    Ok, ok, ik geef het toe..... Stuur de hulpverlening maar deze kant uit!!

    (mag ik de emigratie-papieren??? (En een beetje snel aub....)

     
  • At zaterdag, juni 30, 2007, Anonymous Anoniem said…

    Ik meen het echt: ik ben zo blij dat ik geen kleine kinderen meer heb. Ik val ook in meerdere risicofactoren: zelf instabiele jeugd gehad, ongehuwd samenwonend, zelf nog studerend, en misschien ook nog wel in een postcodeprobleembuurt. Foei! Maar: onze buurt heeft alleen koopwoningen, ik zit in de ouderraad, mijn ongehuwd samenwonen met dezelfde partner duurt nu al bijna 21 jaar(langer dan menig huwelijk) en hij heeft de kinderen erkend en zorgt goed voor ze? Heb ik nu weer voldoende bonuspunten of moet ik nog een keer de joker inzetten? Oke, bedaaankt voor de bloeme..
    Toont maar weer aan hoe krankjorum dit plan is.

    Wel jammer vind ik dat op de site van GG nu diverse soorten ouders tegen elkaar dreigen te worden uitgespeeld. Niet doen!! Alle ouders lopen gevaar met deze plannen en het stomste wat we kunnen doen is met de vinger naar elkaar wijzen. Alleenstaande ouders kunnen morgen tweeverdiener zijn en vice versa. Grote gezinnen kunnen door ramp of ongeluk kleine gezinnen worden..Dus hoe moeilijk ook, zoveel mogelijk solidair met elkaar blijven. Dit plan is slecht voor iedereen en zal niets oplossen.

     

Een reactie posten

<< Home