Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

vrijdag, juni 01, 2007

De grote Donorshow, Nederland laat zich kennen

Al dagen was het in de kranten te lezen, ook op radio en TV werd er schande van gesproken.
Zelfs politici lieten maar al te graag horen dat zo'n show zeer ongepast is. Europa bleef niet achter, ook daar werd de Grote Donorshow afgekeurd.

Journalisten zijn nieuwsgierig en met tientalen tegelijk, komend vanuit alle uithoeken van de wereld, togen ze naar de liveshow in Aalsmeer.

Je moet toch wel erg op je neus kijken als je daar hoort dat het om een grap gaat.

Het doel is bereikt volgens de makers van het programma is er de afgelopen zeven dagen meer gepraat over het donor zijn dan de afgelopen 7 jaar.

Even enkele reacties:

Stof opwaaien

De donorshow van BNN deed de afgelopen week over de hele wereld veel stof opwaaien. Journalisten van over de hele wereld waren vrijdagavond aanwezig in Aalsmeer om verslag te doen van de 'wansmakelijke televisieshow'. In Nederland werden eerder deze week kamervragen gesteld.

BNN realiseert zich dat de aanpak controversieel en op het randje is. Maar met dit programma heeft BNN alarm willen slaan, omdat de cijfers laten zien dat de realiteit vele malen schokkender is dan De Grote Donorshow. Dat heeft de omroep vrijdagavond laten weten.

Breaking News

Buitenlandse media hebben vrijdagavond direct na de uitzending uitgebreid aandacht besteed aan de Grote Donorshow van BNN. Het Franse persbureau AFP verspreidde, net als het Nederlandse ANP, direct een bericht met extra prioriteit naar de klanten met de mededeling dat de show "bedrog" was.

Ook de Britse omroep BBC meldde direct op de website als "Breaking News" dat het om een stunt ging. Het Britse persbureau Reuters volgde korte tijd later.

Massaal

De wereldpers stortte zich de afgelopen week net als Nederlandse media massaal op BNN. The Washington Post berichtte vrijdag nog op de website over de "Friday Fun Poll", een artikel over hoe BNN de grenzen zou aftasten tussen goede smaak en reality-tv.

Sky News pakte uit op de website met een uitgebreid bericht met beelden over de omstreden show. De Britse omroep vroeg zich vrijdagochtend nog af "hoe laag" de Nederlandse televisie kan gaan.

In een artikel op de website werd al wel direct de vraag gesteld of het inderdaad wel om een echte show rond orgaandonatie zou gaan.


Bedankt BNN:
Ook als het 1 juni is laten mensen zien dat ze makkelijk ergens in meegaan, wachten tot 1 april is echt niet meer nodig.

Leuk om te horen dat politici zelfs kamervragen gaan stellen over een grap en leuk om te lezen dat ze ervan overtuigd zijn dat zo'n show wansmakelijk is.

1 Comments:

  • At zaterdag, juni 02, 2007, Anonymous Anoniem said…

    Toch was het niet zo moeilijk om te doorzien dat het om een "hoax" ging. Al eerder die week reageerden medici dat een terminale patiente met een hersentumor vermoedelijk niet meer geschikt zou zijn als donor. En ieder met een gemiddelde basiskennis van medische zaken kon zien dat "Lisa" weliswaar moeizaam en knap geacteerd de trap afkwam, maar niet de typische kenmerken vertoonde van een patiente met hersenschade. Uitval, niet synchroom lichaamsgebruik, vertraagde reacties, moeizaam praten etc. Daarnaast heeft Patrick Lohuis 2 jaar geleden enthousiast meegewerkt aan de Ned uitzending van Life8, en ik kon niet geloven dat hij de show op een dergelijke smakeloze manier zou presenteren als was voorspeld. Ik heb niet gekeken, maar heb achteraf fragmenten gezien, en begrijp niet hoe iedereen er in heeft kunnen tuinen. Overigens is de gehele wereld erin getuind, dus zo achterlijk en provinciaals zijn we nou ook weer niet.
    Op de site van BBC is een veel interessantere discussie gaande over dit onderwerp, ook veel morele vertontwaardiging, maar ook veel goede argumenten. En daar gaat het om.

     

Een reactie posten

<< Home