Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

vrijdag, mei 04, 2007

Er is meer protest

Gelukkig zijn er meer mensen die het teleurstellend vinden dat de gratis schoolboeken wééééér uitgesteld zijn, lees maar mee:
Van de Consumentenbond:
*******
27 april 2007
Ouders en leerlingen boos over uitstel gratis schoolboeken

Ondanks toezeggingen van het kabinet en brede steun van de Tweede Kamer zijn schoolboeken voor het voortgezet onderwijs dit jaar nog niet gratis. Oorzaken zijn geld- en tijdgebrek. De Consumentenbond eist nu samen met organisaties van leerlingen en ouders een eenmalige compensatie.

Na acties van de Consumentenbond en Ouders & Coo en onder politieke druk van vrijwel de gehele Tweede Kamer heeft het Kabinet besloten om leermiddelen voortaan (gratis) via de scholen te distribueren. Zij krijgen hiervoor extra geld van de overheid. Daarmee voldoet Nederland eindelijk aan internationale afspraken over gratis onderwijs. Een bijkomend voordeel is dat de uitgaven omlaag kunnen, omdat scholen beter op de kosten zullen letten als niet de ouders, maar zijzelf de boeken moeten betalen. Het is uiterst teleurstellend dat de verantwoordelijke bewindslieden er kennelijk niet in zijn geslaagd om uitvoering te geven aan het kabinetsbeleid.

Nu blijkt dat invoering voor het jaar 2007-2008 niet haalbaar is, willen de betrokken organisaties een eenmalige uitkering voor ouders van kinderen in het voortgezet onderwijs. Zij zullen hiervoor steun zoeken bij de Tweede Kamer.
_____

En van de SP, zie:
http://www.janmarijnissen.nl/2007/04/29/plasterk-moet-alles-op-alles-zetten

Regeringspartijen CU en PvdA nemen geen genoegen met de melding van minister Plasterk (Onderwijs) eerder deze week dat gratis schoolboeken er komend schooljaar niet meer in zitten.

De twee partijen willen samen met de SP dat de bewindsman alles op alles zet om het toch voor elkaar te krijgen, desnoods alleen voor de onderbouw. (Telegraaf)

Al lange tijd onderzoekt de SP de schoolkosten onder ouders met kinderen. ‘Vrijwillige’ ouderbijdrage, schoolboeken, reiskosten, excursies, materialen en gereedschappen, de kosten rijzen voor veel ouders de pan uit. In 2005 lanceerden we opnieuw het plan om schoolboeken gratis te maken. Het kost de overheid 210 miljoen euro om de schoolboeken te vergoeden, maar daar tegenover staan ook besparingen zoals de afschaffing van de bureaucratische en ingewikkelde Tegemoetkoming Schoolkosten kan worden afgeschaft.

Nederland behoort nu nog tot de kleine groep van Europese landen waar de ouders opdraaien voor de kosten van schoolboeken en andere aspecten van het onderwijs.
^^^^^^^^^^
En nu maar hopen dat hun protest meer effect heeft dan mijn protest.
Ik hoorde al geluiden dat de kans er is dat de eerste 2 klassen van de middelbare school misschien toch dit jaar al met gratis boeken gaat werken, de rest volgt later.

Ik heb nog steeds een heel klein sprankje hoop.;-))

2 Comments:

  • At zaterdag, mei 05, 2007, Blogger Annelies said…

    Hoop is in ieder geval gratis ;-)

     
  • At zaterdag, mei 05, 2007, Anonymous Anoniem said…

    Nou, ik reageerde op dat SP weblog, en kreeg prompt een reactie dat degenen die geen tegemoetkoming krijgen, genoeg verdienen en het dus maar voor hun kinderen over moeten hebben. Kinderen kosten geld, en als je dat niet wilt, moet je ze niet nemen, was het commentaar. Ik weet dan meteen weer waarom ik nooit SP lid ben geworden...Ze zouden het liefst vaccinaties tegen kinderziekten ook nog inkomensafhankelijk willen maken, geloof ik. We hebben als samenleving nu juist met elkaar afgesproken dat we sommige zaken zo belangrijk vinden dat dit uit de grote pot wordt betaald, ongeacht het inkomen van de ouders.
    Wel vreemd dat de poster overigens op mijn beklag over gedwongen winkelnering bij Iddink (de scholen vermelden geen ISBN nummer en geen boekenlijsten)ook reageert in de trend van "dat moet je maar voor je kinderen overhebben". Vreemd argument voor een SPer..
    We moeten het echt hebben van de ouderverenigingen en de consumentenbond, denk ik. BON biedt ook geen soelaas, die klaagt alleen maar over ouders, en zowel SPlinks als VVD/Elsevier rechts ofwel gunt het bovenmodale ouders niet en is bang voor verdwijnen van de tegemoetkoming schoolkosten, ofwel is bang voor collectieve lastenverzwaring.

     

Een reactie posten

<< Home