Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

maandag, april 02, 2007

Zo is er tenminste debat mogelijk!

Vandaag op radio 1 een interessant programma over vroegtijdige schoolverlating.
De beschrijving:

10.30-11.00 - 100 dagen luisteren: SchooluitvalHet kabinet gaat de eerste 100 dagen 'luisteren naar de samenleving'. De Ochtenden luistert mee. Vandaag: het probleem van de schooluitval.Jaarlijks verlaten duizenden scholieren zonder diploma het voortgezet onderwijs en het MBO. Deze jongeren belanden vaak in de criminaliteit of komen werkloos thuis te zitten. Wat zijn hiervan de oorzaken en wat zijn de oplossingen? In de studio Achmed Sadat van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs en Bart Engbers, directeur op een VMBO-school. Arie Slob van de Christenunie luistert mee en geeft zijn reactie.

Petje af voor Achmed Sadat!
Ik hoop dat onze beleidsmakers meegeluisterd hebben. Toen de school en de politiek probeerden de verantwoordelijkheid voor de schoolverlating bij de ouders neer te leggen kwam hij duidelijk en met goede argumenten in het verweer:
"Ouders zijn, net als hun kinderen, machteloos als de manier waarop het MBO werkt totaal niet aansluit op de vooropleiding op de VMBO.
De richting moet veel te vroeg gekozen worden, de manier van lesgeven is veel te vrijblijvend en absoluut niet beroepsgericht!"

Hij bleef zijn boodschap herhalen, overtuigend en oprecht!
Toen de politiek extra geld beloofde maakte hij de volgende opmerking:
"Dat extra geld is natuurlijk wel leuk, maar zal weinig zin hebben als er niet eerst goed gekeken wordt naar hoe de opleidingen serieuzer op elkaar afgestemd kunnen worden!"

Goed gedaan Achmed Sadat!