Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

zondag, mei 27, 2007

Kinderen en overgewicht

Het is weer raak, de media heeft een nieuwe hype gevonden om zich druk over te maken.
Nu gaat het om hun bezorgdheid voor onze kinderen. Niet omdat ze echt bezorgd zijn maar omdat ze weer een groep nodig hebben om hun krant/programma mee te vullen.

Wat is er aan de hand?
Uit gegevens (welke gegevens wordt niet vermeld) blijkt dat één op de acht kinderen neigt naar overgewicht.
Het zou "natuurlijk" een taak van de overheid moeten zijn om ouders beter op te voeden zodat zij weten hoe ze hun kinderen beter en gezonder voer kunnen voorzetten.
Daarnaast zetten ouders hun kinderen té vaak en té veel achter TV en computer, kinderen bewegen té weinig.

Maar wat is er echt aan de hand?
Slecht eten is goedkoper dan gezond eten, advies aan de overheid: Belast ongezond eten met een hóóg BTWtarief met daarbovenop nog een extragezondheidsbelasting.
Gezond eten moet BTWvrij gemaakt en dus betaalbaar gemaakt worden.

Verbied de kantines van scholen om ongezond eten te verkopen, ouders hebben geen zicht op en dus geen verantwoordeljkheid voor hetgeen daar gegeten wordt.

Daarnaast moet speelruimte voor kinderen de hoogste prioriteit krijgen bij de indeling van wijken. Routes van en naar school moeten autoluw gemaakt worden en sport en zwemclubs moeten gratis of in ieder geval betaalbaar zijn.

Toen Nederland rookvrij moest worden ging Nederland met de botte bijl te werk. Alcoholvrij Nederland zal niet lukken, daarvoor is de drankindustrie te machtig.

Benieuwd hoe het nu met ongezonde voeding gaat, of is de voedingsindustrie ook zo machtig??

1 Comments:

Een reactie posten

<< Home