Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

zondag, juni 17, 2007

Wat was het NIBUD ook alweer?

Ooit stond het NIBUD voor NATIONAAL INSTITUUT voor BUDGETVOORLICHTING, ze hebben hun functie veranderd in GPGenOZ (Geef Professionals Gelijk en Ouders de Zondebok)

Afgelopen week was het breed in de media:
Scholier gaat beter met geld om

Nibud optimistisch: inkomsten en uitgaven in balans

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting ziet voor het eerst sinds elf jaar dat middelbare scholieren geld overhouden aan het eind van de maand. Gaven ze de afgelopen jaren structureel meer uit dan ze hadden, nu houden ze per maand gemiddeld twintig euro over. Dat is de conclusie van het Nibud Nationaal Scholierenonderzoek 2006/2007.

Het Nibud houdt al 23 jaar de portemonnee van middelbare scholieren in de gaten. Na jaren van zorg om hun uitgavenpatroon constateert het Nibud dat scholieren hun uitgaven beter afstemmen op hun inkomsten. De constante aandacht voor het thema geld vanuit het Nibud, het stijgende aantal scholen dat hierover les geeft en de toenemende aandacht vanuit andere instanties voor geldproblemen onder jongeren lijken een positief effect te hebben. Bij de overhandiging van dit rapport op 11 juni aan staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het Nibud gepleit voor structurele aandacht voor dit thema op alle scholen in Nederland.


Dat het zoveel beter gaat met het budget is dankzij de bijdrage van de professionals en ondanks het falen van de ouders.
zie hun toevoeging:
Rol ouders zorgwekkend
Het Nibud maakt zich zorgen over de rol die ouders spelen bij de financiële opvoeding. Scholieren doen namelijk een groter beroep op de portemonnee van hun ouders dan twee jaar geleden. Ze krijgen maandelijks meer geld van hun ouders. En ouders springen makkelijk bij als hun kind geld te kort komt. Ook merkt het Nibud op dat een toenemend aantal ouders spullen voor hun kinderen kopen, in plaats van daar geld voor te geven. Kleding en de kosten voor een mobiele telefoon worden vaker door ouders betaald dan twee jaar geleden. Het Nibud vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. Juist door jongeren zelf verantwoordelijkheid te geven voor hun uitgaven, leren ze financiële keuzes te maken en planmatig met hun geld om te gaan. Ouders kunnen hun kinderen dat leren door zak- en kleedgeld te geven. Het Nibud start in het najaar een campagne over Financiële Opvoeding waarbij ouders uitgelegd wordt hoe zij hun kinderen kunnen leren omgaan met geld.


Het NIBUD moest eens weten hoeveel moeite ouders doen om hun kinderen enig financieel bewustzijn bij te brengen. Ook gaat het NIBUD voorbij aan de aanslag die scholen doen op de portemonnee van de ouders.

- Wanneer komt er een instantie die nu eens opkomt voor de ouders en de investering die ouders doen?
- Wanneer komt er een instantie die opkomt voor ouders en voor hun belangen?
- Wanneer krijgen we een instantie die ouders en professionals niet tegenover elkaar zet maar naast elkaar?

Er valt nog heel wat te verbeteren in Nederland!