Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

donderdag, juni 07, 2007

Is dit nou kenmerkend voor Nederland?

Binnen Europa wordt al langere tijd de discussie gevoerd over BTW op kinderartikelen, bijvoorbeeld op luiers.
Europa wil een uniform beleid daarin. Terwijl Nederland een hoog tarief rekent op luiers rekenen Portugal, Hongarije en Letland het lage BTW tarief.

Nederland kent voor alle kinderartikelen alleen het hoge BTWtarief, kinderschoenen, kleding en zelfs op schoolboeken.

Eind juni wordt daarover gedebateerd in Europa.

Wat is het standpunt van Nedserland daarin? Tja, nogal duidelijk volgens GroenLinks Parlementariƫr Buitenweg: "Nee, dat lijkt me uit milieu-overwegingen niet verstandig. Laten we een commissie instellen (weer een commissie!), die gaat onderzoeken of we geen luiers kunnen maken die minder belastend zijn voor het milieu. Katoenen luiers bijvoorbeeld, en dan afkomstig uit India. En als iedere gemeente dan een luierwasservice heeft hoeven er geen papieren luiers meer gebruikt te worden.

Dat is weer echt Nederland:
- We stellen liever een commissie in waar het geld naar toe gaat, dan ervoor te zorgen dat het geld bij de mensen komt.
- We vergeten even voor het gemak dat er al via de reinigingsheffing flink bijgedragen wordt aan het milieu.
- Buitenweg behoort tot de partij die kinderen bij voorkeur ziet als hobby van de ouders, de ouders mogen betalen en GroenLinks zal er wel voor zorgen dat dat te betalen bedrag alleen maar hoger wordt.

Dat is NEDERLANDS!!

5 Comments:

  • At vrijdag, juni 08, 2007, Anonymous Anoniem said…

    Een cie lijkt me onzinnig. Er zijn al luierwasservices en die kunnen uitgebreid en gesubsidieerd worden. Op zich geen slecht plan van Buitenweg.Via de afvalstoffenheffing wordt bijgedragen aan de kosten van vuilverbranding en waterzuivering, maar dat is nog geen bijdrage aan het milieu.Dat blijkt wel als je bedenkt dat katoengebruikers evenveel afvalstoffenheffing betalen als wegwerpgebruikers. Het geld gaat gewoon in de grote pot.Die wegwerpdingen zijn iets van de laatste 30, 40 jaar.

     
  • At zaterdag, juni 09, 2007, Anonymous Anoniem said…

    In onze gemeente betaal je per keer dat je de container aan de weg zet. Heb je veel afval(luiers) zul je je bak vaker aan de weg zetten en dus meer betalen. Dus betaald de wegwerpluiercomsument meer afvalstofheffing.

     
  • At zaterdag, juni 09, 2007, Anonymous Anoniem said…

    Dat verschilt dan kennelijk per gemeente. In grote gemeenten, waar landelijk geteld, ook de meeste mensen wonen, gaan ze echt niet tellen, hoe vaak jij je vuilniscontainer aan de weg zet. Geen beginnen aan en ook fraudegevoelig. Buurman, mag ik jouw container even lenen, ik zit al zo hoog met die afvalstoffenheffing.
    Nodigt ook uit tot het elders lozen van je afval.

     
  • At zaterdag, juni 09, 2007, Anonymous Anoniem said…

    Wij wonen in een grote gemeente en dit systeem gebruiken ze al een aantal jaren. Er zit een chip in de container. Ondanks dat je zou verwachten dat er meer rotzooi gedumpt wprdt valt het echter wel mee. Fraudegevoelig? Als buurman aan mij vraagt of hij nog wat bij mij in de container mag gooien als ie toch aan de weg staat mag dat van mij. Ik moet toch betalen omdat ik hem aan de weg heb. Maakt dan niet uit of er een zakje van de buurman bij zit of niet.

     
  • At zaterdag, juni 09, 2007, Blogger journaalsoep said…

    Precies GroenLinks: ze halen 1 ding uit de onderwerpen en gaan daar tegenargumenten bij verzinnen.
    Iedere gemeente heeft een eigen manier om de afval te berekenen met 't principe: De Vervuiler betaalt!
    Maar de discussie gaat daar niet over, maar over de vraag zijn de kinderen een luxe en daarom alles belasten met een hoog BTWtarief? Of zien we kinderen als noodzaak en belasten we alles laag of niet.

    En daarbij denk ik aan kinderschoenen, kleding en bijvoorbeeld schoolboeken.

     

Een reactie posten

<< Home