Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

maandag, oktober 16, 2006

Wat een ontdekking!!

Jaren kun je proberen duidelijk te maken waar de schoen wringt en niemand luistert.
En dan ineens gaat Micha de Winter met die visie aan de haal en wordt er luid geapplaudiseerd.

Waar gaat dit om? Lees maar mee:
******
'School moet grondwet krijgen'
Uitgegeven: 16 oktober 2006 12:36 DEN HAAG - Elke school in Nederland zou in samenspraak met ouders en leerlingen zijn eigen grondwet moeten formuleren. Daarin komen de elementaire principes van de school en de verantwoordelijkheden van alle betrokkenen te staan. Wie zijn kind aanmeldt bij een school conformeert zich hieraan.
Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Utrecht, deed deze aanbeveling maandag in Den Haag tijdens een congres van Teleac over burgerschap op school. Vanaf februari moeten alle scholen in Nederland aandacht besteden aan burgerschap om het democratisch bewustzijn en de sociale integratie van hun leerlingen te bevorderen.
Vooroordelen
Uit onderzoek in opdracht van Teleac blijkt dat ouders en leraren bereid zijn hieronder de schouders te zetten. Er bestaan onder beide parijen echter veel vooroordelen, zodat ze niet precies weten wat ze van elkaar kunnen verwachten.
Zo denkt 43 procent van de leraren dat ouders het goed vinden dat hun kind terugslaat wanneer ze een klap krijgen van een klasgenoot. In werkelijkheid keurt maar 29 procent van de autochtone ouders en slechts 10 procent van de allochtone ouders dit goed.
Hoofddoekje
Verder verkeert 61 procent van de allochtone ouders in de veronderstelling dat leraren menen dat de school het dragen van een pet, een hoofddoekje of een zonnebril in de klas zonder meer moet accepteren. Slechts 2 procent van de leraren staat hier daadwerkelijk achter.
Van de allochtone ouders vindt gemiddeld 40 procent het moeilijk iedereen gelijk te behandelen als het gaat om ras/sekse, seksuele geaardheid en godsdienst. Van de autochtone ouders heeft gemiddeld 20 procent hier moeite mee als het gaat om ras, sekse en godsdienst en 11 procent als het gaat om seksuele geaardheid, blijkt uit het onderzoek dat Marketresponse uitvoerde onder 500 ouders en 250 leraren.
Gesprek
Professor De Winter stelde verder voor dat er een intakegesprek komt voordat een kind op school komt. In dat gesprek schetst de school ook aan de ouders welke betrokkenheid de school van hen verwacht.
*********

Alleen dat laatste zinnetje....dat is volgens mij niet volledig. Daar moest ook bijstaan dat ouders in dat intakegesprek aangeven welke verwachtingen zij van de school hebben.

Of hebben ze daar weer 20 jaar voor nodig? Wie moet ik nu iets influisteren? Welke professional wil met een nieuwe grandioze ontdekking komen?
(ssttt niet verder vertellen: Laat ouders in dat intake gesprek aangeven wat zij van school verwachten, dan krijg je pas echt samenspel in het belang van het kind)

1 Comments:

  • At woensdag, oktober 18, 2006, Blogger journaalsoep said…

    Nee, mijn weblog is hopelijk niet bekend in de Tweede Kamer want soms ga ik wel erg kort door de bocht.
    Waarschijnlijk krijg ik nog eens de kans om ze iets in te fluisteren. Zeker nu de verkiezingen in aantocht zijn.;-))
    Als ze al zouden luisteren is het omdat ze met die woorden veel stemmen kunnen winnen. Wat ze nĂ¡ de verkiezingen gaan doen is wellicht iets heel anders.:-((

     

Een reactie posten

<< Home