Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

maandag, oktober 09, 2006

De eeuwige strijd van vrouwen: emancipatie

Na heel veel strijd werd Aletta Jacobs in 1871 toegelaten aan de Universiteit om te gaan studeren. Voor mannen is dat nooit een strijd geweest.
Zonder vrouwen was de wereld allang uitgestorven, toch tellen vrouwen pas de laatste decennia mee als mens. Ze mogen stemmen, op papier hebben ze dezelfde rechten als de man.

Totdat mannen die rechten gaan bestrijden, lees maar mee:
*********************
LUXEMBURG - Vrouwen die met zwangerschapsverlof zijn geweest, hebben niet
automatisch het recht op hetzelfde salaris als collega's die vergelijkbaar werk
doen maar geen verlof hebben gehad. Dat heeft het Europese Gerechtshof dinsdag bepaald.

Werknemers kunnen daardoor salarissen vaststellen op basis van feitelijk gewerkte dienstjaren, meldde het Britse dagblad The Times woensdag.
Een 44-jarige Britse gezondheidsinspecteur spande de zaak aan toen ze ontdekte dat ze bijna 20.000 euro per jaar minder verdiende dan haar mannelijke collega's. Een Britse rechter gaf haar gelijk, maar het Europese Gerechtshof schaarde zich aan de kant van haar werkgever.

Volgens de Britse staan vrouwen op achterstand als hun keuze voor het moederschap nadelig is voor hun salaris. Het Europese Gerechtshof redeneerde echter dat extra ervaring het werk ten goede komt.
**************************

We zijn weer terug bij af. Met zo'n besluit worden vrouwen keihard voor de keuze gesteld: Of moeder, of carrière! Combineren wordt gestrafd met een salariskorting als boete.

En zo zijn we weer terug bij af.
De keuze voor het krijgen van kinderen wordt zo nog meer een economische keuze.
Het krijgen van kinderen wordt toch al onvoldoende gecompenseerd, als je daarnaast nog salaris moet inleveren ben je wel helemaal gek als je nog kinderen krijgt.

Of was dat de oorzaak dat vrouwen altijd onderdrukt werden?

Als we dan al gek zijn kunnen we ook wel tegen de volgende situatie in opstand komen:

**********************************************

LONDEN - De secretarissen-generaal van de Verenigde Naties worden benoemd via een old boys network dat ervoor zorgt dat nooit een vrouw chef wordt van de volkerenorganisatie. Dit zegt de Letse presidente Vaira Vike-Freiberga in een interview dat de Britse krant The Observer zondag publiceert.
Zij is een van de zes kandidaten die zich uit de race hebben teruggetrokken nadat duidelijk was geworden dat Ban Ki-moon de steun van de Veiligheidsraad geniet. Die zal de Zuid-Koreaan naar verwachting maandag officieel voordragen aan de Algemene Vergadering die hem formeel moet benoemen.
Vike-Freiberga hoopt dat haar vergeefse kandidatuur ertoe bijdraagt dat op een gegeven moment voor het eerst een vrouw VN-chef wordt. Maar zij weet niet of dat "nog zestig of nog 600 jaar zal duren".
*********************************

Ik zou niet willen dat de wereld door alleen vrouwen bestuurd werd maar zéker ook niet door alleen mannen, oorlogje voeren past nu eenmaal beter bij mannen.

Een goede mix van beiden, niet de sexe staat voorop maar de kwaliteiten zijn doorslaggevend!
Zou de aarde dan eindelijk het beloofde paradijs worden?