Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

donderdag, september 14, 2006

Idiote bureaucratie of ben ik gewoon dom?

Iedereen moet vanaf de leeftijd van 14 jaar een identiteitsbewijs hebben. Voor kinderen die 14 worden is dat bewijs gratis, behalve......
Toen we 2,5 jaar geleden een ID moesten aanschaffen voor onze zoon kregen we een brief van de gemeente. Alles netjes volgens de wet afgehandeld.
Toch merk ik dat ik ouder aan het worden ben en soms Altzheimer Light verschijnselen heb. Ik wist namelijk bijna zeker dat we toen meteen voor onze jongste zoon ook een ID hebben gehaald. Nooit meer aan gedacht, ID was ook niet echt noodzakelijk voor z'n activiteiten. Tot een week geleden: Mijn jongste zoon had een identiteitsbewijs nodig. Hij is inmiddels ruim 14, en dan is het verplicht.

Hebben jullie ooit wel eens naar een ID gezocht? Slaapkamers doorgezocht, bureaus doorgezocht maar nergens was dat stomme ding te vinden. Onze jongste zoon heeft "verloren" als beste eigenschap.

Ik heb 't zoeken maar opgegeven, en de gemeente gebeld. "Nee mevrouw, als uw zoon ouder is dan 14 dan _MOET_ hij al een ID hebben gehaald, anders had u bericht van ons ontvangen." Dat wordt aangifte doen, een nieuwe aanvragen (€.35,-) en een boete van €.25,- betalen. Kassa!! Maar dat is niet eens het ergste, veel meer werk gaat zitten in het doen van een aangifte (1,5 uur)", pasfoto's laten maken à €.7.50 dan naar de gemeente (1 uur wachttijd), dan de hele procedure van aanvraag doorworstelen en aan 't eind te horen krijgen: "Hé, hoe kan dát nu? Uw zoon heeft nog nooit een ID gehad. Dat is een fout van ons, u had een brief moeten krijgen en dat is niet gebeurd. SORRY!

En daar sta je dan. Een week ergernis achter de rug, de hele namiddag lopen stressen, dan voldoet een simpel sorry niet.

De aanvraag is ingediend, de boete hoeft niet betaald, de pas is gratis maar de aangifte moet weer terug naar het politiebureau.

Hoe ging die spreuk ook alweer? Van het kastje naar de muur, van de muur naar het kastje etc.
En dat voor een simpele ID kaart zo groot als 1/8 A4 pagina.

1 Comments:

  • At vrijdag, september 15, 2006, Anonymous Anoniem said…

    Tja, afgelopen winter werd onze zoon dmv een straatroof met geweld bestolen van o.a zijn id kaart. Aangifte gedaan, en ja hoor, een boete betalen voor iets waar je zelf niets aan kon doen, behalve niet meer op straat komen natuurlijk, maar dan was die id kaart ook niet nodig geweest. Politici benaderd, ieder vond het een schande, maar kon er niets aan doen.Dus nieuwe aanvragen, weer terug naar het politieburo, want de aangifte was niet genoeg, politie wist het zelf ook niet meer en stuurde zoon weer terug naar stadsdeelkantoor. Gelukkig bestond dat gemier met die pasfoto's (wel de oren erop, haarinplant niet goed) toen nog niet. Gewone pasfoto's volstonden toen nog.De hele mep betalen, toen deelde de ambtenaar aan de balie ons mede dat er in ons stadsdeel de meeste id bewijzen worden gestolen en geroofd. Gaan allemaal naar de illigaliteit Vaak worden ze gevonden bij fouillering, bij iemand die er totaal niet op lijkt, maar denkt dat ie veilig is als ie maar zo'n ding heeft. De verplichte ID kaart heeft dus vooral geleid tot meer diefstal, en doorsluizen naar illigaliteit. Hadden we van te voren geweten, maar in het kader van anti-terreurwet is het er doorgeduwd....

     

Een reactie posten

<< Home