Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

dinsdag, september 12, 2006

De H-woorden

H-woord 1: De hyptheekrente!
Het staat weer op de verkiezingsprogramma: het beruchte H-woord. Het woord wordt al niet meer in z'n geheel uitgesproken, zo beladen is het. Maar 't is heel simpel, het betekent gewoon niets anders dan de aftrek van de hypotheekrente.
Die renteaftrek is destijds in het leven geroepen om de doorstroming in koophuizen te stimuleren. Dankzij die rente-aftrek kon men een duurder huis kopen, goedkopere woningen kwamen dan weer vrij en die konden dan gekocht worden door mensen met een lager inkomen.
Geen ander land in Europa schijnt die aftrek te kennen, maar daar zijn die prijzen ook niet miserabel hoog.

Ga je de prijzen van woningen vergelijken met de prijzen in Duitsland dan zie je dat je van hetzelfde bedrag in Duitsland 2 huizen kunt kopen en in Nederland hooguit 1.

Wat gebeurt er als die aftrek afgeschaft wordt? Men kan z'n lasten niet meer betalen, bij het berekenen van het totaal mogelijk te betalen bedrag is men van de rente-aftrek uitgegaan.

En dan??:
Snel je huis te koop aanbieden, niemand koopt het want ook de potentiële koper kan geen renteaftrek meer verwachten. Dan steeds meer leegstand bij de duurdere woningen, daarna stort de huizenmarkt in.
Dat is economisch pas slecht.

Huurhuizen voor jonge starters? Als je je daar laat inschrijven duurt toewijzing nog minimaal 6 maar vaker langer dan 6 jaar. Dan ben je al geen jonge starter meer.

Nee, de politieke partij die zich werkelijk inspant om de hypotheekrente af te schaffen zal heel wat moeten verantwoorden.

H-woord 2:
De heffingskorting: Een extra korting voor gezinnen met maar één inkomen. Er zijn plannen om die korting af te schaffen.
Bepaalde groepen zullen hierdoor behoorlijk in de problemen komen. Dus ook: Afblijven van die heffingskorting.

1 Comments:

  • At woensdag, september 13, 2006, Anonymous Anoniem said…

    De laatste tijd moet ik weer steeds vaker "nee" verkopen aan mijn kinderen. Nee, voorlopig geen nieuwe paardrijbroek, grafische rekenmachine, kleren, uitjes etc. Kijk eerst maar eens of je nog met oude spullen toekunt of kijk op Marktplaats.Net schoolboeken betaald en een tweedehands fiets moeten bijkopen.
    Doet me wel denken aan 6 jaar geleden toen we schulden hadden en echt in armoede leefden.
    Dat betekent dat onze koopkracht weer met ??% gedaald is ? En nu ook nog eens de heffingskorting afschaffen ? Dat is weer 150 euro per maand minder. Ze willen het wel in 10 jaar afbouwen, dat wel.

     

Een reactie posten

<< Home