Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

donderdag, december 08, 2005

Wat is de volgende stap?

Gisteren las ik op: http://www.nu.nl/news/638443/12/Ziekenhuis_laat_ouders_uit_ouderlijke_macht_zetten.html
AMSTERDAM - Het VU Medisch Centrum in Amsterdam heeft de ouders van een zwaar gehandicapt kind door de rechter uit de ouderlijke macht laten zetten. De ouders stemden niet in met de wens van de behandelend arts om de hoeveelheid morfine te verhogen. W. Verkruisen, de advocaat van het echtpaar, heeft een bericht hierover in de Telegraaf woensdag bevestigd.
Volgens de advocaat hadden de ouders een goed contact met het kind, dat in september met een dwarslaesie ter wereld kwam. Door de behandeling met morfine verkeert de baby in een diepe coma. Hij wordt beademd. Volgens de advocaat is dat een voorstadium van levensbeëindiging. Het ziekenhuis heeft hierop nog niet gereageerd.

***********************

Is de volgende stap dat de "nieuwe zorgverzekering" niet meer uitbetaalt als de artsen zeggen dat er geen kans meer is op volledig herstel en daarom euthanasie aanbevelen? Artsen kunnen veel, ze kunnen aan uitslagen van onderzoeken zien hoe de technische situatie _kan_ zijn. Ik zeg met nadruk KAN. In het verleden is al vaak genoeg bewezen dat de medische wetenschap veel, maar niet alles weet. Pijnbeleving is subjectief, dat is technisch niet meetbaar. Wie zou er beter weten hoe het met de pijn gesteld is? De ouders, die er 24 uur per dag bij zijn, of de arts, die 3 keer per dag, in afwisselende diensten, tijdens de ronde een momentopname waarneemt?
Ik hoop dat dit soort situaties met de grootste zorgvuldigheid bekeken worden. De ouders moeten daar iets meer zeggenschap blijven houden dan de artsen.

5 Comments:

  • At vrijdag, december 09, 2005, Blogger Annelies said…

    Lijkt me voor de ouders ook een onmenselijke situatie.... Uit de ouderlijke macht gezet worden omdat je een andere mening hebt...
    Hoe zat dat ook weer in die "mensenrechtenlanden"?? O ja.. daar mag je geen andere mening hebben anders wordt je opgepakt... Maar dat was toch héél ver weg van hier??

     
  • At zaterdag, december 10, 2005, Blogger journaalsoep said…

    Gelukkig is het conflict "bijgelegd" en hebben de ouders het gezag weer terug. Maar toch blijf ik vinden dat de medische wereld zich wel erg in de kaart heeft laten kijken. Ze zouden aan mij geen makkelijke hebben gehad.

     
  • At zaterdag, december 10, 2005, Blogger Annelies said…

    Aan die ouders kennelijk ook niet... die hebben een advokaat ingeschakeld en de publiciteit gezocht. En dat werkte.

     
  • At zondag, december 18, 2005, Blogger Elly said…

    Verbazend idioot dat ouders uit de ouderlijke macht worden gezet , zelfs als ze Jehova's getuigen zijn , mensen moeten toch vooral het recht hebben te leven ( en te sterven) zoals zij wensen . Of zeg ik nu iets geks ???
    Ik doe ook dingen niet, die eigenlijk volgens anderen wel moeten/horen of weet ik wat.
    Wij ( in dit geval de doktoren) moeten het eens afleren om voor anderen te denken , maar jaaaaaaaaaaaaaaaa, dat doet me graag , voor anderen denken , dat is veel makkelijker dan voor jezelf denken ;-0))

     
  • At zondag, december 18, 2005, Blogger journaalsoep said…

    Verbazend is het wel, maar niet in alle gevallen. Ouders hebben het recht hun kind(eren) op te voeden zoals ze wensen. Maar kinderen hebben ook rechten, ook recht om te leven. En ouders moeten niet gaan beslissen over zaken als leven en dood. In de leer van Jehovah zijn bloedtransfusies verboden, toch zijn die transfusies soms van levensbelang, zoals bij pasgeborenen die een wisseltransfusie nodig hebben. Als ouders dat weigeren is het goed dat er zo'n wet bestaat die ouders "even" uit de ouderlijke macht plaatst.
    Het moet geen gewoonte gaan worden, zover gaat de macht der Staat niet.

     

Een reactie posten

<< Home