Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

vrijdag, juli 25, 2008

Leren ze dan niets van de geschiedenis?

Vandaag lees ik op internet het volgende verhaal:

De beeldvorming over mensen met een lichamelijke beperking positief veranderen. Dat is het doel van de reis die vier Limburgse meiden gaan maken naar Uganda. Twee weken lang gaan zij vrijwilligerswerk doen bij een ontwikkelingsproject. Bijzonder is dat twee van de vier meiden zelf een lichamelijke beperking hebben.

Wat is dat toch met mensen uit het Westen? Eeuwenlang zijn we bezig om ons geloof over te brengen. Dat heeft al miljoenen mense het leven gekost, hele oorlogen zijn hierover gevoerd. Waarom zijn we beter dan alle anderen?
En als het nu alleen het overbrengen van geloof, of normen en waarden zou zijn was het misschien nog goed te praten.
Maar mensen uit het westen kunnen alleen net doen alsof ze nobel zijn want onder dat nobele gedrag ligt een economisch addertje. En van dat addertje wordt het Westen áltijd rijker!

Wat weten we eigenlijk over Afrika? Zo te horen heel, heel weinig.
Misschien had George Orwell toch gelijk en moeten we stoppen met dat globaliseren en alle continenten onafhankelijk van elkaar zelfstandig laten functioneren.