Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

zondag, februari 19, 2006

Het ei van Columbus wordt weer uitgevonden!

Afgelopen week kwam het CBS met het bericht dat het geboortecijfer verder daalt. In 2005 zijn er bijna 20.000 kinderen minder geboren dan in 2000., zie:
http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/DF90CAD2-34D6-4840-ACEB-4F06B43F921E/0/200607a1pub.pdf
Is er reden om ons zorgen te maken? Ik weet het niet, maar als we de voorspellingen moeten geloven is er over 20 jaar 1 van de 4 werkenden werkzaam in de zorg.
Dringend oplossingen gezocht.

De jongerenpartij van het CDA kwam vandaag met de oplossing: Geef ouders voor ieder kind een premie, dan komen er vanzelf meer kinderen.

Dus zover zijn we al gezakt, kinderen worden als koopwaar gezien.

Nog even en het gaat zoals met huizen, je koopt een kind, neemt daarop een hypotheek, en de overheid geeft je rente-aftrek. Over enkele jaren gaan de vrijwillig kinderlozen dan massaal in protest, want zij willen ook rente-aftrek, of de rente-aftrek van ouders afschaffen.
En zij die het onderpand van hun hypotheek (het kind) niet goed opvoeden zijn hun rente-aftrek kwijt.
Nee CDAJongeren, dat lijkt me niet de ideale oplossing. (Boze stemmen riepen al veel langer dat ouders alleen kinderen krijgen voor de kinderbijslag, en straks is de ouder van iedere nieuwgeborene een premiejager).

Wat is er dan wel nodig? Begin eens eerst met duidelijk te formuleren wat gezinsbeleid nu eigenlijk inhoudt.
Kijk waaraan de gezinnen behoefte hebben. Ik denk dat dat veel meer is dan kinderopvang en jeugdzorg. Jullie grote broer (of is het zus?) CDA denkt dat ze al veel doen aan gezinsbeleid als ze zich richten op kinderopvang en Jeugdzorg. Jullie neef (PvdA) wil nog meer kinderopvang en Jeugdzorg.

Maar gezinsbeleid behelst veel dan dat.
Wat zou je zeggen van meer waardering voor het gezin, haal ze uit dat minderhedenbeleid?
Wat zou je zeggen van praat eens met de ouders in plaats van over de ouders?
Ik sta jullie graag te woord!