Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

zondag, augustus 28, 2005

Horen, zien en zwijgen

Wat wordt er toch veel gepraat door mensen, terwijl we er eigenlijk zo'n hekel aan hebben.
Dieren communiceren op een eigen manier, maar als ze daarbij geluid maken moeten ze zich "koest" houden. Honden die blaffen zijn vervelend, katten die een miauwconcert geven krijgen iets naar hun kattekop gegooid.
Toch is die blafserenade of dat miauwconcert niets anders dan hun manier van praten.
Andere dieren maken minder of geen geluid. Heb je ooit 4 konijntjes tikkertje of haasje-over zien spelen? Ze maken daarbij geen geluid terwijl ze toch heerlijk bezig zijn.
Eigenlijk is praten helemaal niet goed, door dat praten letten we niet meer op andere signalen, zoals de taal van het lichaam.

Ooit eens geprobeerd om een uurtje stilte te houden aan tafel? Communiceren mag, maar zonder te praten. (en ook zonder SMSje)
Een uurtje stilte aan tafel is een perfecte manier om andere vormen van communicatie te bedenken, zoals gebarentaal, liplezen enz.

Misschien moeten we allemaal enkele praatvrije uurtjes inlassen...

2 Comments:

  • At zondag, augustus 28, 2005, Blogger Annelies said…

    Mag de pc wel aanblijven??? ;-))

    Ik ken iemand die communiceert via de tekst op een t-shirt: "If you think I'm a bitch, you should meet my mother"... Sterk staaltje non-verbale communicatie!

     
  • At maandag, augustus 29, 2005, Blogger journaalsoep said…

    Ja, met die teksten op shirts kun je veel zeggen zonder je mond open te doen. En als je dan een omvang van meer dan een meter hebt kun je ook nog een heleboel tegelijk zeggen, zonder van shirt te moeten wisselen.

    En Lurkje....als iedereen nu z'n mond houdt, gaat mijn mond ook dicht.
    Heerlijk...stilte! Niet eens naar m'n eigen stem te hoeven luisteren.
    Kon ik ook mijn gedachten dan maar even stilzetten, dan is het pas echt stil!

     

Een reactie posten

<< Home