Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

woensdag, oktober 17, 2007

Voel je 'm al aankomen?

Minister Plasterk weet het leuk te brengen; "Schaf de basisbeurs af en verhoog het collegegeld. Laat alle studenten lenen en lenen en nog eens lenen."
Terwijl hij dat zei hoorde je 'm denken: En dan kunnen we nog jarenlang een gedeelte van hun salaris terugvragen ter afbetaling van het geleende geld!

Alleen zo kunnen we het verwachte tekort aan leerkrachten opvangen.
Natuurlijk reageren de studentenvakbonden woest:

` De studentenvakbonden LSVb en ISO
zijn woedend over het idee van minister
Plasterk (Onderwijs) om de basisbeurs
af te schaffen.Volgens hen lopen op die
manier de collegebanken leeg.

Plasterk probeert een miljard euro bij
elkaar te krijgen om het lerarentekort
aan te pakken.Dat zou onder meer kunnen
door het afschaffen van de basisbeurs
en het verhogen van het collegegeld.

Volgens de studenten moet het miljard
door meerdere ministeries dan alleen
Onderwijs worden opgebracht.De bonden
zeggen dat het hele land een probleem
heeft als er in de toekomst te weinig
hoogopgeleide mensen zijn in Nederland.


En natuurlijk haalt zo'n voorstel het nooit, dat weet iedereen.
Maar, voel je 'm al aankomen?

Dit is een inleiding op het bericht dat de gratis schoolboeken tóch niet doorgaan.
Het daarvoor bestemde geld kan beter elders gebruikt worden.

Dit is een schoolvoorbeeld van "Aan 't lijntje houden".
Zullen we ons nu al beraden op een protestaktie of wachten we tot het te laat is?

6 Comments:

  • At woensdag, oktober 17, 2007, Anonymous Anoniem said…

    Ik werd gisteravond, toen ik het hoorde, moe en murv. Waar hebben we nu zo hard voor gewerkt de laatste jaren? Eerst hebben onze 3 kinderen, wonend in Amsterdam de lerarentekorten aan den lijve meegemaakt, jarenlang. Onze jongste was 1 van die kinderen die rond de milenniumwisseling de krant haalden met de Amsterdamse actie kinderen van ziekgeworden leraren naar huis te sturen ("Soms is het beter de kinderen naar huis te sturen"). Jarenlang les van onbevoegden, van LIO'-ers, klassen opgedeeld en samengevoegd, of groter gemaakt. Bijlessen betaald vanwege opgelopen achterstand door niet gegeven lessen. Hoge schoolkosten betaald vanwege de mode leerlingen steeds meer buitenlandse werkweken te laten doen. Het Amsterdamse lotingscircus voor de populaire scholen omzeild door de kinderen buiten Amsterdam naar VO school te sturen. En dan nu: geen studiebeurs meer.. Hebben mijn kinderen nog niet genoeg de tol betaald? Is het dan nooit genoeg? Moeten we echt eerst emigreren?
    Ik ben maar een wandeling gaan maken om mijn teleurstelling en cynisme een beetje de baas te kunnen. Volgens mij zit hier de VO raad achter (de belangenbond van managers in het VO). Maar als het afschaffen van de basisbeurs ed, niet doorgaat (en dat hoop ik van harte) zijn de druiven inderdaad heel zuur, dan komen er geen gratis schoolboeken(en dat hoop ik ook niet).
    Wie opent er een site waar we handtekeningen kunnen sturen naar CU, CDA en PvdA, om hen aan hun belofte van gratis schoolboeken te houden?
    En bij de weg, er zijn genoeg bezuinigingsalternatieven:
    -de Joint Strike fighter.
    -missies in het buitenland, waarvan de zin omstreden is.
    -talloze overbodige adviesorganen.
    -overtollige ambtenaren.
    -de 1e Kamer.
    -talloze overbodige wetgeving, die alleen maar bureucratie dient.
    Wie vult aan?
    Maar een handtekeningenactie lijkt me nog het belangrijkst. Juist nu mogen de regeringspartijen geen slappe knieen krijgen.Gratis schoolboeken moeten er komen, basisbeurs moet blijven, en collegegeld mag niet omhoog. Ten bate van onze kinderen.

     
  • At woensdag, oktober 17, 2007, Anonymous Anoniem said…

    Inmiddels lijkt er wat meer duidelijkheid te komen. De cie Rinnooy-Kan had uitgemaakt dat er 1,1 miljoen extra geld naar de lerarensalarissen moest en dat dat geld van buiten de onderwijsbegroting moest komen. Het kabinet heeft dat laatste aan haar laars gelapt en Plasterk opgedragen het geld uit de onderwijsbegroting te halen. Plasterk ziet zich met een onmogelijke taak opgescheept en brengt wat prikkelende suggesties in de media, zoals afschaffen stufi, niet meer bekostigen 4e studiejaar, of verhogen collegegeld. Het afschaffen van allerlei onderwijsadviescentra schijnt ook geopperd te zijn vlgs de Abva-kabo. Natuurlijk wil niemand dit, dus Plasterk dwingt hiermee het kabinet geld van buiten de onderwijsbegroting te halen. Tenzij het kabinet voet bij stuk houdt, dan lopen de gratis schoolboeken inderdaad groot gevaar.

     
  • At donderdag, oktober 18, 2007, Anonymous Anoniem said…

    Als studenten niet gaan studeren als ze hun beurs moeten terugbetalen, dan is dat een zeer sterke aanwijzing dat de beurstoelage van de staat veel te ruim is.

    Wie anders kan beter beslissen wat een vervolgopleiding waard is dan de student zelf?

    Een ambtenaar in den haag? Laat me niet lachen.

    Daarbij, wie een hogere opleiding heeft, krijgt een beter salaris. Ik zie niet in waarom de staat die opleiding moet betalen terwijl het hogere salaris voor de persoon zelf is.

    Waarom moet ik dat betalen?

     
  • At zaterdag, oktober 20, 2007, Blogger journaalsoep said…

    Een beetje doordenken Richard.
    Een hogere opleiding geeft dan wel meer salaris maar die betaalt ook veel meer belasting! Juist door die hogere belasting betaalt de studiefianciering zich zelf weer terug.
    Een hoge lening afsluiten betaalt zichzelf niet terug, maar zorgt voor een fikse schuld aan de start van de carriere, met alle gevolgen vandien. Daar komt dan weer een aftrek voor en zo loop je de belasting mis.
    We hebben allemaal belang bij goed opgeleide mensen en daar mag best door iedereen aan bijgedragen worden. Zeker door hen die geen kinderen hebben en dus ook niet de lasten die daarbij horen.
    Vooral zij profiteren straks van een goed opgeleide nieuwe generatie!

    Of gaan we weer terug naar de tijd van vóór het generatieverdrag? De ouders zorgen voor en betalen alles, en dan zijn de kinderen straks weer een garantie voor de oude dag van de ouders en niet voor hen die iedere bijdrage aan de kinderen van anderen té veel vinden!

     
  • At zaterdag, oktober 20, 2007, Anonymous Anoniem said…

    Ik denk wel dat met de komst van arbeidsmigratie die solidariteit tussen generaties enorm onder druk komt te staan (en nu begeef ik me op glad ijs). Ik bedoel daarmee dat de regering vindt (maar dat natuurlijk niet uitdraagt, stel je voor) dat het goedkoper en makkelijker is om kant en klare goed geschoolde werknemers binnen de EU te importeren, dan te investeren in een nieuwe generatie.Tenzij die nieuwe generaties werkgelegenheid voor de professionals oplevert. Je ziet het ook aan het nieuwe gezinsbeleid, het opgroeien van kinderen wordt sterk geproblematiseerd, het schept werkgelegenheid voor hulpverlening. Gewoon rustig thuis opgroeien is er steeds minder bij.. dat levert geen directe economische groei op.

     
  • At maandag, oktober 22, 2007, Blogger Unknown said…

    Tja, de oplossing is duidelijk. Alle studenten worden leraar. Krijgen een hoger salaris en kunnen dan zó hun schuld terugbetalen. Toch?
    Weer zo'n proefballonnetje dat opgelaten wordt daar in Den Haag? Een minister die maar eens wat roept in de hoop op reactie?

     

Een reactie posten

<< Home