Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

zondag, september 30, 2007

Een week vol verrassingen

Het was me het weekje wel.
Een week vol met tegenstrijdigheden, vooral in het verschil tussen de opvattingen van de politiek en dat wat "het volk(?)" wil.
Laten we beginnen met het EKD (Elektronisch KindDossier), zie: http://www.bigbrotherawards.nl/
De grote winnaars waren afwezig! Dat waren namelijk de 16 miljoen Nederlanders die met groot gemak hun privacy weggeven.
Maar de allergrootste winnaars zijn de ouders! Zij hebben de verantwoordelijkheid t.o.v. hun kinderen en moeten hun kinderen beschermen.
Door mee te werken aan het EKD geven ouders de privacy van hun kind op. Gegevens kunnen een eigen leven gaan leiden waarmee de toekomst van de kinderen gevaar loopt.

Overgenomen van BOF (Bits of Freedom (www.bof.nl):
"Het Elektronisch Kinddossier (EKD) tenslotte won in de categorie Voorstellen. Het eenzijdige vertrouwen in het oplossen van problemen met persoonsregistraties is in het geval van het EKD stuitend. De verantwoordelijke minister Rouvoet (CU) van Jeugd & Gezin is van zins een gecentraliseerde database van de gehele Nederlandse jeugd in te voeren, waarin ook allerlei subjectieve oordelen over kinderen en hun ouders worden ondergebracht."

Dat onze regering niet goed begrijpt wat de bevolking bedoelt blijkt wel uit het onderstaande stukje (overgenomen van de toespraak van Balkenende):

Uit het onderzoek blijkt dat Nederland met name goed scoort op indicatoren die de subjectieve gelukservaring van kinderen meten. Nederlandse kinderen voelen zich gelukkig en zijn tevreden met hun leven.

Dit houdt waarschijnlijk verband met de manier waarop we hen benaderen. We geven hen de ruimte om kind te zijn. We betrekken hen bij belangrijke beslissingen. We tonen respect.

In een gezin is het geheel veel meer dan de som der delen. Sterke gezinnen waarin kinderen in liefde worden opgevoed, zijn de bouwstenen van een sterke en sociale samenleving. Daarom mogen we het belang van het gezin nooit onderschatten.


Om daarna het volgende te zeggen:
In Nederland zijn we ervan overtuigd dat ook de overheid één van de partners is bij het opvoeden van kinderen. Deze houding betekent een breuk met het verleden. Waar in het verleden de autonomie van het gezin bijna onaantastbaar leek, kiest de huidige regering voor een andere benadering. We zijn de vrijblijvendheid voorbij.

Hierbij gaat Balkenende voorbij aan het feit dat die hulp van de overheid beter ingezet kan worden voor die 5% waarmee het niet goed gaat.
Of wil hij dat getal verhogen, is 5% te weinig?
De hele speech van Balkenende is een aanfluiting, lees hem maar eens na op:
http://www.minaz.nl/Actueel/Toespraken/2007/september/Toespraak_minister_president_Balkenende_in_New_York_met_als_thema_respect_voor_het_kind

Gelukkig was de speech in het Engels, en met de gebrekkige uitspraak van Balkenende hoop ik dat nog niet de helft van de toehoorders hem verstaan heeft.

3 Comments:

  • At zondag, september 30, 2007, Blogger Annelies said…

    Balkenende: "In Nederland zijn we ervan overtuigd dat ook de overheid één van de partners is bij het opvoeden van kinderen. "

    Laten we het zo zeggen: ik ben een happy single. En ik ben NIET van plan daar verandering in te gaan brengen...

    En wie zijn die "we", die daarvan overtuigd schijnen te zijn???

    Brrr, wat wordt dit een eng landje....

     
  • At zondag, september 30, 2007, Anonymous Anoniem said…

    Las gisteren in de Volkskrant een uitspraak van de voorzitter van de WRR (en zoals we weten heeft die altijd gelijk!!) dat de overheid sinds Fortuyn nog steeds bang zou zijn voor de BOKITO-burger. De boze burger, die door "Den Haag" niet gehoord wordt, en over het hek springt om "de boel politiek te gaan verbouwen". Vandaar die 10 dagen tour door het land.
    Hoe wereldvreemd kun je zijn? Ik merk niets van angst bij de politiek, integendeel het gaat gewoon weer zijn gangetje, geen refendendum, want: het ontslagrecht mag wel/niet/een beetje gewijzigd worden. Wel/geen gratis schoolboeken en achteraf toch maar de werkboeken en cdroms niet, of alle leermaterialen digitaal en dat valt dan niet onder de gratis schoolboeken (de VOraad en de educatieve uitgeverijen zijn hard aan het lobbyen in die kranten die door politici gelezen worden, zoals de NRC). Jonggehandicapten uit de Wajong gooien en ze door de Centra voor Kind en Gezin laten begeleiden naar regulier werk (daar hebben we dan eerst het speciaal onderwijs voor afgeschaft, als blijkt dat jongeren er in reguliere scholen met ontoereikende rugzakjes geld alleen maar slechter van worden en op hun 18e echt niets meer kunnen, gooien we ze de uitkering uit).
    Is het echt de Europese Unie, die al deze problemen voortbrengt? Er wordt alleen nog maar over mensen en kinderen in termen van economische waarde gesproken...

     
  • At woensdag, oktober 03, 2007, Anonymous Anoniem said…

    Net het 7 uur nieuws op de radio gehoord: een meerderheid van de 2e Kamer is voor uitbreiding van het ELK met sociaal-psychische info van hulpverleners. Ene dame van de PvdA meldde monter dat zij altijd voor de rechten van het kind is, en dat dus voorop heeft staan; er mogen geen 15 verschillende instanties met 1 gezin meer bezig zijn,die moeten samenwerken met allemaal toegang tot dezelfde informatie. Zucht. Ziet zo'n domme wipkip nou niet dat de rechten van 95% van de kinderen uitstekend gewaarborgd zijn zonder ELK? Moeders, laten we maar onderduiken met onze kinderen, of emigreren..

     

Een reactie posten

<< Home