Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

dinsdag, juni 27, 2006

Aflevering zoveel: Schoolboeken

Pakket schoolboeken 35 procent duurder

DEN HAAG - De uitgaven voor schoolboeken zijn tussen 2000 en 2005 met 35 procent gestegen. Per middelbare scholier is een ouder nu driehonderd euro kwijt.

Dat schrijft PricewaterhouseCoopers in een onderzoeksrapport dat minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een voorstel van de PvdA scholen de boeken te laten betalen in plaats van de ouders, is volgens de minister niet haalbaar. Scholen zouden daarvoor geld van de overheid moeten krijgen, maar het kabinet heeft de benodigde 200 miljoen euro er niet voor over.

Wel staat de minister er sympathiek tegenover: door scholen zelf boeken aan te laten schaffen, zijn zij eerder geneigd de kosten zo laag mogelijk te houden. Nu kijken ze bij de aanschaf van nieuwe lesmethoden vooral naar de kwaliteit en zijn ze weinig prijsbewust, aldus PricewaterhouseCoopers.

De prijs van het boekenpakket is vooral zo fors gestegen door vernieuwingen in het onderwijs. Er kwamen meer boeken, die ook nog eens luxer werden uitgevoerd.

De Tweede Kamer wilde ook dat Van der Hoeven iets zou doen aan het btw-tarief voor educatieve cd-roms. Dat is negentien procent, terwijl op schoolboeken maar zes procent btw zit. Maar volgens Van der Hoeven staan Europese regels een lager btw-tarief in de weg.

De minister blijft inzetten op een gedragscode waarin scholen hebben afgesproken de kosten te drukken. (ANP)

1 Comments:

  • At dinsdag, juni 27, 2006, Anonymous Anoniem said…

    De enige die belanghebbende zijn bij het drukken van de schoolkosten zijn de ouders. En dus: hergebruiken die werkboeken, 2e hands doorverkopen via Marktplaats, weigeren dure atlassen en woordenboeken met cd roms aan te schaffen die toch niet gebruikt worden. Ik word de laatste jaren heel erg dwars vanwege dit melkkoe-gedoe.

     

Een reactie posten

<< Home