Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

zaterdag, maart 18, 2006

Een grijs Europa

Europa verandert van kleur. Daar zijn twee oorzaken voor:
De bevolking is meer en meer multicultureel, wit en zwart wordt samen nu eenmaal grijs.
Maar er is nog een oorzaak en dat zijn de babyboomers. Ik ben zelf ook zo'n babyboomer, of ik het wil of niet.
En wij schijnen het grootste probleem te zijn. We werden allemaal in dezelfde periode geboren, als het goed is worden we allemaal in dezelfde periode oud.
En oud worden wil in de huidige maatschappij zeggen dat je een last bent voor de maatschappij. Je kost meer geld dan dat je oplevert. Je doet meer beroep op de zorg, dat maakt je nog duurder. Daarnaast wil je ook nog AOW ontvangen, terwijl je niet economisch actief bent.
Wat doen we met die "kostenpost"?
Nederland denkt simpel, heel simpel: Laat ze maar langer werken en zelf meebetalen aan hun "uitkering".
Jaja.................................................................
In Duitsland is het probleem nog groter, het pensioensysteem werkt daar niet met fondsen maar is een rechtstreekse staatsuitkering. Het geboortecijfer is daar erg laag en men voorziet grote problemen als straks al die babyboomers gebruik gaan maken van die uitkering.
Duitsland denkt door: Al die mensen die geen kinderen kregen hebben zelf genoeg kunnen sparen, die hebben geen staatsuitkering nodig. Ze hebben ook geen kinderen die dan de staatskas spekken met belastingen.
Laten we hun pensioen halveren, dan kunnen we de mensen die wél kinderen kregen het volledige bedrag blijven geven.
Mensen die wel kinderen kregen hebben veel extra werk verzet door te zorgen voor opvoeding, hebben extra geld uitgegeven voor voeding, zorg en onderwijs.

Reken maar dat zo'n voorstel veel kritiek geeft....

En toch vind ik het geen gek voorstel. Alleen Nederland is nog niet toe aan zo'n voorstel, de bom zou hier barsten als dit op de agenda van de Tweede Kamer stond.
Ik ben benieuwd welke partij zo'n voorstel zou willen promoten, wie zou het op de agenda dúrven zetten?

Misschien is het burger-initiatief een goed idee?

1 Comments:

  • At zondag, maart 19, 2006, Blogger Chocoladevla said…

    Wauw, wat een doordacht blog! Zo'n blog waar je helder en wakker voor moet zijn, waar je een mening door kunt vormen, of in ieder geval van waaruit je kunt doorzoeken naar informatie. Zo'n blog waarvan mijn lieftallige (v) echtgenoot vanavond vast weer zuchtend zegt: "waar heb je DIE info nu weer vandaan?" ;-)

    Cool! Thanks!
    lg Vla

     

Een reactie posten

<< Home