Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

vrijdag, januari 20, 2006

Drop-outs

Het leuke van een streng inspecterende overheid is de nieuwe vocabulaire die ze daarbij gebruiken. Drop-outs bijvoorbeeld, nee dat is geen nieuwe dropsoort maar een groep die erbuiten valt. Waarbuiten? Buiten dat wat wij verheven hebben tot norm.Even een stukje overnemen uit de Trouw:
Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, wil jeugdige drop-outs zonder werk of opleiding naar een opvoedingskamp sturen en onder brengen in één van de vele vrijkomende kazernes. Het gaat om een groep van zo'n veertigduizend jongeren, die hun opleiding niet hebben afgemaakt en die evenmin aan het werk zijn. Hij wil deze jongeren onder militaire leiding disciplineren en klaarstomen voor de maatschappij.
_____

Zo, dat klinkt fors! Ik ben benieuwd of dat gaat werken. Ik vind het prima dat ze iets gaan doen voor jongeren die hun motivatie verloren hebben, maar waarom kijken ze niet meteen preventief naar het waarom van het verliezen van de motivatie.

Hans de Boer was daar heel duidelijk over: Dat lag en ligt aan de ouders, die interessert het geen bal wat hun kinderen doen.

Toch geloof ik daar niet in!

Achteraf helpen is altijd duurder dan preventief investeren. Laten ze maar eens onderzoeken waarom en waar die motivatie 'zoek' is geraakt.