Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

dinsdag, januari 17, 2006

"Wie wil er nog kinderen?"

Zondagavond, 15-02-2006 0m 20.30 presenteerde Netwerk TV:
http://www.netwerk.tv/index.jsp?p=items&r=deze_week&a=209560
Even een stukje tekst: Vrouwen in Nederland kiezen er steeds vaker voor om geen kinderen te krijgen. Het is voor jonge vrouwen niet meer vanzelfsprekend om moeder te worden. Daardoor daalt het geboortecijfer dramatisch.
Voor het onderzoek zijn aan 600 vrouwen deze vragen voorgelegd:
- Wilt u in de toekomst kinderen? en Wat is de reden waarom u nog geen kinderen heeft? De antwoorden:
Ik wil m’n vrijheid behouden 38 %
Geen behoefte aan kinderen 33 %
Geen partner 38 %
Financiële consequenties 26 %
__________________________________

De uitslag verbaast me niets, maar wel de interpretaties die Netwerk er aan geeft. Ik zie hele andere redenen voor het teruglopen van het geboortecijfer.
De nadruk wordt zo zwaar op de economie gelegd, en dan vooral op de economie van NU! De economie van STRAKS (daar waar onze kinderen meer dan nodig zijn) wordt totaal vergeten. Dat past ook wel bij deze tijd: IKKE,IKKE,IKKE, en de rest kan....

De vragen werden gesteld aan 600 vrouwen tussen de 27 en 42 jaar. Deze vrouwen hadden nog geen kinderen. Absoluut geen representatieve groep.
In het hele programma werd niet aan mannen gevraagd of zij kinderen wilden, de enquete is niet door mannen maar alleen door vrouwen ingevuld.
Wilde Netwerk daarmee het beeld bevestigen dat zorgen toch een vrouwentaak is?