Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

zondag, juni 15, 2008

Over MOETEN, (selectief) BEMOEIEN en beeldvorming!

Bij het horen van de visie van politici, beleidsmakers en professionals is steeds vaker een flinke pot zout nodig.
Ze roepen, nee schreeuwen en halen daar iedere keer de voorpagina's mee. Incidentenpolitiek heet zoiets. Iedere nuance ontbreekt.

Nu is vakbondsvoorzitter Agnes Jongerius weer aan zet.
In een interview zegt ze dat vaders jonger aan kinderen moeten beginnen. Dat biedt voordelen, minder complicaties en flexibeler in de vaderrol.
Mooi uitgangspunt Agnes! Maar je gaat voorbij aan de redenen van het uitstellen van het vaderschap.
Ik zet ze graag voor je op een rij:
- Arbeid: Mensen, ook potentiële vaders, gaan langer naar school. Als je na je opleiding een plekje op de arbeidsmarkt wil veroveren wordt volledige inzetbaarheid gevraagd. Daarbij kun je beter geen kinderen hebben.
- Huisvesting: In de meeste steden is de wachtlijst voor huurwoningen vrij lang, tot soms wel 10 jaar of langer. Koopwoningen zijn er duur, daar heb je een behoorlijk en stabiel inkomen voor nodig (zie eerste punt).
- Beeldvorming: Steeds vaker wordt door media en politiek het beeld geschetst van de maakbaarheid van het perfecte kind. Ook (potentiële) vaders voldoen graag aan verwachtingen, wie kan ze kwalijk nemen dat ze wachten tot hun situatie perfect is?
- Financieel: Vaak te horen: Kinderen zijn duur! Als potentiële ouders graag een financiële buffer daarvoor opbouwen is dat toch normaal?
- Relatievorming: Als we steeds maar weer roepen dat iedereen zélf "de broek moet kunnen ophouden" volgt daar toch een reactie op?

Kortom mevrouw Jongerius: Eerst FACILITEREN en dan pas ROEPEN! En dan graag genuanceerd!

1 Comments:

Een reactie posten

<< Home