Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

vrijdag, januari 18, 2008

Vervolg schoolboeken: afl. zoveel + 2

En jawel, iedereen heeft weer volop begrip voor het niet doorgaan van de gratis schoolboeken. Op teletekst staat nu de volgende belofte:

104 Teletekst vr 18 jan
***************************************
Schoolboeken:308 euro in december

***************************************
` Ouders van middelbare scholieren
krijgen in december 308 euro per kind
op hun rekening.Dat belastingvrije
bedrag is bedoeld om schoolboeken te
kopen.

Het was eerst de bedoeling dat scholen
geld zouden krijgen om boeken te kopen,
om die gratis aan de leerlingen te
geven.Maar volgens het kabinet lukt dat
niet.De scholen moeten de grote
hoeveelheid boeken Europees aanbesteden
en dat gaat niet meer voor september.

Het geld wordt betaald volgens gegevens
van de Sociale Verzekeringsbank.In het
schooljaar 2009-2010 moet het geld dan
direct naar de scholen gaan.
***************************************


Over 11 maanden is het december. Elf maanden lijken me voldoende tijd om weer nieuwe smoezen te bedenken.
Zouden we ook rente krijgen op het voorschot aan boeken?
Ik ben benieuwd! Maar inmiddels ben ik ook wantrouwend genoeg om er nog niet op te rekenen.
Wat betekent het voor scholen?

Als uitvoerders van de kinderbijslag en de studiefinanciering kunnen de SVB en de IBG de regeling relatief makkelijk uitvoeren. Ouders hoeven geen extra gegevens te verstrekken. Volgens premier Balkenende zal het zeker lukken alle zaken voor het schooljaar 2009-2010 wel goed te regelen, met Europese aanbesteding.

De VO-raad is blij met de nieuwe oplossing. Die scheelt de scholen veel rompslomp. „Maar een aantal scholen heeft al kosten gemaakt om die aanbesteding voor te bereiden”, zegt een woordvoerder. „Zij mogen niet gedupeerd worden.”

Ook de ouderorganisaties zijn tevreden. Ouders & Coo spreekt van een ’faire oplossing’. Maar net als haar zusterorganisatie VOO betwijfelt ze of 308 euro genoeg is. „Sommige ouders zijn misschien minder kwijt, andere waarschijnlijk meer”, zegt Werner van Katwijk van Ouders & Coo. De VO-raad wil dat het kabinet 330 miljoen euro uittrekt voor de schoolboeken, in plaats van de huidige 290 miljoen: „Te weinig geld gaat ten koste van de kwaliteit.”

Scholen die al jaren tevreden zijn met lesmethode A van uitgever B, kunnen gedwongen worden over te stappen op methode C van uitgever D. Dat is het gevolg van de Europese aanbestedingsregels. Die regels zijn bedoeld om alle leveranciers gelijke kansen te geven een order binnen te halen. Dat bevordert eerlijke concurrentie.

Voor scholen betekent aanbesteden dat zij precies moeten omschrijven wat ze willen. Maar ze mogen niet vooraf zeggen: we willen lesmethode A. Ook uitgevers van een vergelijkbare lesmethode moeten een kans krijgen.

Leveranciers kunnen vervolgens een bod doen. Zij hoeven niet op de hele order in te schrijven, ze mogen ook delen uitkiezen, zoals een lesmethode voor Engels in het vwo. Zo kunnen ook kleine uitgevers een order verwerven. Uitgevers die ten onrechte zijn uitgesloten, kunnen bezwaar maken. Voor scholen is het even wennen. Maar dit proces is ook in hun belang, zegt Wouter Stolwijk van Pianoo, een afdeling van Economische Zaken die overheidsorganen helpt bij aanbesteden. „Het dwingt uitgevers hun best te doen de beste methode te leveren voor de laagste prijs.”


Och, als je al 20 jaar een groot deel van het vakantiegeld besteedt aan de kosten van schoolboeken dan maakt dat ene jaartje extra ook niet zoveel uit.
Of wachten ze misschien tot ik inderdaad geen kinderen meer op de middelbare school heb?

1 Comments:

  • At zaterdag, januari 19, 2008, Blogger Annelies said…

    Ik denk dat laatste, Nell... Dat kunnen ze ook via IB-groep en SVB in de gaten houden nl ;-)

    Ik hoor alleen niets over de tegemoetkoming in de studiekosten. Wat gaat daar nu me gebeuren in het komende schooljaar? Gaan ze die verlagen en krijgen we dan uit een ander potje dat boekengeld? Wat een rompslomp...

     

Een reactie posten

<< Home