Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

woensdag, mei 10, 2006

Kinderen als kostenpost

Vandaag lees ik op pedagogieknet een interessant bericht, kijk maar even mee:
http://pipm.swphost.com/index.php?action=redblog&artikel=700023

Als je dat bericht zo leest lijkt het of ouders een vreemd soort wezens zijn:
- ze krijgen kinderen (met alle risico's die daarbij horen)
- Die kinderen kosten geld
- Het inkomen gaat ook nog achteruit
- Én je hebt al die tijd geen cent over om te sparen voor je oude dag.

Een vreemde investering: Het kost geld, terwijl je een deel van je inkomen inlevert, je werkt er keihard voor, een kind opvoeden is een gigantische klus en je kunt er straks een jaar langer voor werken.

In Oost en ZuidEuropa zijn ze slimmer, daar is het kinderaantal gezakt tot 1,2 of minder per vrouw. Nederland loopt daarbij achter, hier krijgt men nog 1,6 kind per vrouw. Ook Ierland en Scandinavië scoren hoog met hun geboortecijfer. Dat haalt het Europese gemiddelde gelukkig iets omhoog.

Maar het blijven vreemde wezens die moeders!
Of zouden ze het alleen voor Moederdag doen? Dat wordt zondag dan flink in de bloemetjes zitten!

9 Comments:

  • At donderdag, mei 11, 2006, Blogger Irene said…

    Maar die bloemetjes zijn onbetaalbaar met deze dagen!!
    Alhoewel een veldboeketje ook erg leuk kan zijn!!!

     
  • At vrijdag, mei 12, 2006, Anonymous Anoniem said…

    Ik heb wel 1 kritiekpuntje op het stuk. Er staat in dat de overheid meer kinderen wil. Dat is momenteel geen overheidsbeleid. Wat wel overheidsbeleid is, is het bevorderen van arbeidsparticipatie van de beroepsbevolking (15-65 jaar) dmv stimulering tot werken van ouderen boven de 55, vrouwen, en allochtonen. En het verder uitbouwen van kinderopvang. En mogelijk verhogen van pensioengerechtigde leeftijd en/of het gepensioneerden laten meebetalen aan de AOW.
    Of dit nuttig en wenselijk is, is een ander verhaal. Maar het stimuleren van geboorten behoort momenteel niet tot het beleid. Dat zou immers ook weer tot meer uitgaven voor kinderbijslag, verloskundige hulp, consultatiebureauzorg en kinderopvang/onderwijs leiden. Nogmaals ik verdedig geen standpunt, maar volgens mij is het genoemde wel overheidsbeleid.
    (evengoed is het als herintreedster boven de 40 lastig aan de slag komen!)

     
  • At zondag, mei 14, 2006, Blogger journaalsoep said…

    Zoals gewoonlijk komt de politiek achter de muziek aan. Beleid bedenken, beleid maken en beleid laten uitvoeren zijn dingen die veel tijd vergen.
    Als het geboortecijfer dalende is, hebben we meer nodig dan zo'n artikel. Een eenmaal dalend geboortecijfer is niet zo snel te keren.

     
  • At donderdag, mei 18, 2006, Anonymous Anoniem said…

    He, journaalsoep, hoe kom je aan die cijfers ? Ik las vorige week in het Ref Dagblad een verslag over de staat van hetEuropese gezin, waaruit blijkt dat het Eur kindertalgemiddelde gedaald is van 1.88 rond 1980 tot 1.5 in 2005. Weer andere getallen dus, hoe komen die cijfers dan tot stand ? Worden alleen inwoners geteld, of alleen de staatsburgers van een land (illegalen, statenlozen en asiekzoekers niet meegeteld)? Wordt alleen het aantal kinderen tot het 40e levensjaar van de moeder geteld ? Er worden nogal wat kinderen pas na het 40e levensjaar geboren.Speelt de al dan niet huwelijkse staat mee ? Kortom, ik vat niet waarom er zoveel verschillende cijfers circuleren en kan me niet helemaal aan de indruk onttrekken dat dit niet zomaar is. Kind-en gezinsvriendelijke politiek, helemaal voor. Maar we moeten wel oppassen dat we niet worden gebruikt voor politiek gewin (zie de perikelen van de laatste dagen-ayaan-rita-neelie- misschien vergezocht, maar het risiso bestaat altijd, geen sluwer mens dan een politicus).

     
  • At vrijdag, mei 19, 2006, Blogger journaalsoep said…

    Anonymous, dat geboortecijfer wordt heel nauwkeurig berekend. Het CBS houdt alles bij, leeftijd van de moeder, het hoeveelste kind, hoe de bevolkingsgroei of afname is. En ook tienermoeders en moeders die boven de 60 nog een kind baren worden meegeteld.

    Dat er binne4n de EU nog een geboortecijfer van 1,55 is, is vooral te danken aan landen als Ierland en ook Scandinavië. Daar is het geboortecijfer hoger dan bijvoorbeeld in Duitsland of Oost-Europa.
    En ook wij met 1,6 halen het gemiddelde ietsjes omhoog!

     
  • At vrijdag, mei 19, 2006, Anonymous Anoniem said…

    Ja, journaalsoep, maar mijn vraag was: hoe komt het dat er verschil zit tussen een gem kindertal van 1.2 per Eur vrouw (jouw gegevens, zie boven) en 1.5 gem per Eur vrouw, de gegevens die ik uit het Ref dagblad had, ben helaas kwijt welke instantie dit had gepresenteerd.Komt dit wellicht omdat er niet- EU landen zoals Roemenie en Bulgarije worden meegeteld in de ene en niet in de andere ? Zou me niet verbazen. In die landen is een zwangerschap zelden welkom, het land ligt op zijn rug, er is geen of weinig werk, en veel gehandicapte-en weeskinderen worden aan hun lot overgelaten in tehuizen.
    Ierland is een verhaal apart.De kath kerk heeft daar heel lang invloed gehad, en nog. Maar landen als Italie en Spanje zijn ook kath en hebben lagere geboortecijfers. In Ierland heeft dit te maken met de burgeroorlog tegen de Britten, en met de eeuwenlange armoede. Sinds het land in de EU zit, gaat het beter, maar jarenlang was het gezegde dat het enige exportprodukt van Ierland emigranten waren. Er woonden en wonen meer Ieren buiten Ierland dan daarbinnen. Aan dat hoge geboortecijfer hadden ze dus niet veel,behalve dat de armoede zich voortplantte. Wel eens over de wegen in Ierland gereden ? Gegarandeerd een maagverzakking ! Oke, nu zal het wel beter zijn sinds ze in de EU zitten.

    Ik denk dat het belangrijk is in te zetten op de kwaliteit van de toekomst van de jeugd. Stoppen met bezuinigen op onderwijs,en/of steeds weer docenten afbranden en cynisch maken met weer nieuwe eieren van Columbus. En ouders serieuzer nemen.
    Parent-bashing is zo ongeveer de hipste hobby geworden, lijkt het wel.

     
  • At zaterdag, mei 20, 2006, Blogger journaalsoep said…

    Oeps, sorry Anonymous, ik heb het bericht even iets genuanceerder neergezet. Je hebt gelijk, het gemiddelde van Europa wordt door Ierland, Nederland en Scandinavië iets omhooggehaald. Frankrijk doet het ook iets beter nu daar een "geboortevriendelijk" beleid gevoerd wordt. Gisteren nog bericht vanuit het Europees Parlement. In Frankrijk krijgen gezinnen vanaf 2 kinderen allerlei extra kortingen op openbaar vervoer, musea, bioscoop en allerlei culturele activiteiten. Daar zou je in Nederland niet om moeten komen. Hier gelden kinderen nog steeds als "koopwaar".

     
  • At zaterdag, mei 27, 2006, Anonymous Anoniem said…

    Journaalsoep, we hebben hier toch het Railrunnerkaartje van de NS ? En gratis basisverzek kinderen voor ziektekosten ? En steden bieden ook kortingen aan aan jeugd. Hier in Amsterdam krijgt elke 12 plusser een kortingkaart tehuisgestuurd met de naam XXXS. Geeft korting op cultuur en sport. Is niet afhanklijk van inkomen van ouders.Initiatief van Aboutaleb.En elke jongere kan in Amsterdam tot 18e verjaardag gratis abb op de openbare bib krijgen, en gratis internetten in de bib. Oke, dat is niet gezins-maar persoonsgebonden.Ik ben met je eens dat er in NL heel wat aan schort, maar laten we niet alleen maar sombermannen en ook onze zegeningen tellen (ik neig zelf ook naar sombermannen, vandaar).

     
  • At zondag, mei 28, 2006, Blogger journaalsoep said…

    Ja maar Anonymous, dat railrunnertje geldt voor 3 kinderen per volwassene, pech voor die vierde en/of vijfde die je wil meenemen.
    De kortingskaarten voor kinderen uit steden zijn hier alleen voor de minima.
    En gratis meeverzekerd, ja dat klopt, maar dan moet je niet teveel wensen hebben, anders kun je alsnog bijbetalen.

    Oké, je hebt gelijk, het valt wel mee! Maar toch merk ik dat het verschil tussen wel ouders/niet ouders steeds groter wordt. Tenzij... de kinderen pas komen als beide ouders een goedbetaalde baan hebben, een uitgebreid netwerk
    hebben voor de opvang, en voldoende hulp bij de huishoudelijke taken.

     

Een reactie posten

<< Home