Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

vrijdag, december 29, 2006

Schril contrast

Vandaag op het radionieuws om 20.00 tussen de top 2000 http://top2000.radio2.nl/2006/page/homepage twee berichten na elkaar. Het contrast tussen die 2 berichten is zo groot dat ik me afvraag hoe die nieuwslezer die berichten zo saai en monotoon kan voorlezen.
Het gaat om:

1).Voor de kust van Jemen zijn gisteren 150 Somalische vluchtelingen omgekomen. Ze werden belaagd door de kustwacht van Jemen.Eén boot kapseisde toen iedereen dezelfde kant op rende;een andere boot werd opgejaagd en verging in de golven.

2).Nederlandse beleggers hebben een goed jaar achter de rug.De AEX-index steeg 13,4 procent tot 495,34 punten.Dat is hoger dan veel beleggers aan het begin van het jaar hadden verwacht. 2006 leek een moeilijk jaar te worden, onder meer door politieke spanningen, de dure olie en de zwakke dollar.Maar uiteindelijk viel het mee:de economie trok flink aan en de koersen stegen.

Zo triest hoe die vluchtelingen verdronken. Mensen die op zoek zijn naar een leven zonder angst, zonder oorlog en zonder te vrezen voor hun leven komen op een onmenselijke manier aan het einde van hun leven. En dan meteen erachteraan horen dat beleggers een goed jaar achter de rug hebben roept bij mij de vraag op: "Ten koste van wat of wie?" In hoeverre is onze rijkdom een (mede)oorzaak van de spanningen en ellende in veel Afrikaanse landen?

Het is zo menselijk om te streven naar een beter leven voor je kinderen, dat doen we nu, dat deden onze ouders en ook hun ouders hadden dat als doel. Bij vluchtelingen ligt dat niet anders, de drang naar het zoeken van een beter leven is zo groot dat ze de risico's erbij nemen.

Maar wij kunnen weer rustig gaan slapen, de economie trekt aan, de beurskoerzen stijgen en de portemonnees én de magen zijn weer gevuld.

1 Comments:

  • At zaterdag, december 30, 2006, Anonymous Anoniem said…

    En 45 % van de Nl bevolking verwacht in 2007 weer naar de stembus te moeten. Laten we hopen dat het niet waar wordt. Op een nog instabieler land dan we nu al zijn zit niemand te wachten.

     

Een reactie posten

<< Home