Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

dinsdag, februari 06, 2007

Regeerakkoord: Om te huilen, hoe verzinnen ze het?

Vandaag had ik echt zin om te verhuizen naar Verweghistan. Als ik hoor en lees wat ons te wachten staat de komende 4 jaar wordt het hier alleen maar slechter.
Ik haal even enkele punten aan:
Jongeren gaan tijdens hun schooltijd drie maanden lang een maatschappelijk stage volgen. Doel van de stage is dat zij kennis maken met de samenleving.

Jaja, nog meer efficiënte lestijd inleveren terwijl het al zo slecht gesteld is met de kennisopbouw van onze jongeren.
Een stage lopen op een plaats waar sowieso al met een onderbezetting gewerkt wordt en geen personeel is om de jongeren te begeleiden zal veel niet goeds opleveren.
Als de regering nu zelf eens ophield om de jongeren in zo'n kwaad daglicht te stellen, door bijvoorbeeld niet die 5 % waarmee het niet goed gaat steeds centraal te stellen, woorden als opvoedingskampen te gebruiken, staatsopvoeding en verplichte opvoedondersteuning voor te schrijven.


en dan:
Er komt meer (financiële) ondersteuning voor bepaalde groepen ouders, komt er een inkomensafhankelijk kindgebonden budget en wordt het recht op ouderschapsverlof verlengd van dertien naar 26 weken.

En zo zie je maar weer, aan dat gezinsvriendelijk beleid zitten allerlei voorwaarden. Gezinsvriendelijk mag alleen als het economische waarde heeft. De waarde en betekenis van het opvoeden van kinderen komt er niet in voor. Gezinsvriendelijk is inkomensgebonden en daarom niet voor alle gezinnen.
Waar blijft de belofte voor gratis schoolboeken?

en nog een:
Verder worden de geplande Centra voor Jeugd en Gezin gerealiseerd, wordt de jeugdzorg vereenvoudigd, de wachtlijsten weggewerkt en krijgen gezinsvoogden minder kinderen onder hun hoede.

En daar hoort dan het EKD (electronisch KindDossier) bij.Wat gezinsvriendelijk.

Ik had hele andere verwachtingen. Ik vind het triest dat gezinsbeleid alleen maar geldt voor kinderen tot de leerplichtige leeftijd. Daarboven hoor je ze niet meer, dan neemt de leerplicht de ouderlijke zorg over.
Ja, ik ben er behoorlijk boos om!

4 Comments:

  • At dinsdag, februari 06, 2007, Anonymous Anoniem said…

    En verder wordt de algemene heffingskorting bevroren, stijgt niet mee met de inflatie. Dat is ook een manier van geruisloos afschaffen. En dat geldt nu voor iedereen, dus niet alleen voor ieder die in 1972 of later geboren is. Wel komen de pil en de tandarts weer terug in de basisverzekering, dat is wel weer positief. En wat moet ik me bij dat inkomensafhanklijke kinderbudget voorstellen ? Voor kinderen tot 18 jaar of tot 4 jaar ? Maar het meest nijdig ben ik over het niet doorgaan van de gratis schoolboeken, daar had de CU pal voor gestaan. W.s hebben ze dat laten vallen in ruil voor pil terug (abortus terugdringen) en huurverhogingen matigen (lagere inkomens) en tandarts terug. Die maatschappelijke stage zie ik ook niet gebeuren. Kunnen gezinnen met meer dan 1.7 kind daar trouwens geen vrijstelling voor vragen ? Ga maar na: afwas doen,kliko buiten zetten, je kamer stofzuigen, zieke moeder kop thee op bed brengen, je zusje of broertje aankleden of anderszins helpen. Die kinderen hebben al maatschappelijk stage gelopen voor ze leerplichtig zijn !!!

     
  • At donderdag, februari 08, 2007, Anonymous Anoniem said…

    Tja, die schoolboeken worden dus toch nog gratis. Had vanmiddag een bijeenkomst met OR, alwaar geopperd werd nu ouders 300 euro in koopkracht erop vooruit gaan (gratis schoolboeken) er wel een hogere bijdrage voor extra activiteiten kon worden gevraagd. Ik ben nog net niet ontplofd. Heb geduldig uitgelegd dat er ook andere punten in het regeeraccoord staan die de koopkracht van de mensen, niet zozeer in hun hoedanigheid als ouders, maar toch, aantasten. Dus dat we niet in 1 dag 300 euro per kind rijker zijn geworden.

     
  • At zaterdag, februari 10, 2007, Blogger journaalsoep said…

    Ik gellof ook niet dat ouders in één keer rijk worden als ze de schoolboeken niet meer hoeven te betalen. Er blijven nog voldoende schoolkosten over want de werkboeken e.d. zullen wel betaald moeten worden.
    En voor welke activiteiten zou er dan meer betaald moeten worden? De kinderen gaan toch met het doel te leren naar school? De leerkrachten worden al betaald en krijgen waarschijnlijk meer als alles volgens het akkoord verloopt.

     
  • At maandag, februari 12, 2007, Anonymous Anoniem said…

    Eh, nee, in een pdf bestand wat ik je toestuurde, staat dat voor huurboeken een afschrijving van 3 jaar staat, en voor werkboeken 1 jaar. Logisch, want eenmaal beschreven zijn ze onbruikbaar voor volgenden. Wat me wel zorgen baart, is dat gisteravond in "Met het oog op morgen" gesproken werd over gratis boeken toch nog een jaar uitstellen. De VO raad heeft daartoe geadviseerd. Het zou niet op tijd kunnen, voor 1 sept. Dat is onzin, er ligt al een plan bij het min van O&W, en dat moet gewoon afgewikkeld worden. Verder zijn er geluiden binnen het lerarenvolk dat er te weinig geld voor beschikbaar is, van die 1 miljard, moet er 200 a 300.000 voor die gratis schoolboeken komen. Er zou nu wrevel zijn dat het benodigde geld voor de gratis schoolboeken bovenop die miljard moet, en niet ervan af. Want anders zouden andere onderwijsvelden weer morren en zich tekort gedaan voelen. Voorts stelt men dat er "geoormerkt"geld voor die gratis schoolboeken moet komen om te voorkomen dat het geld aan een nieuwe vloer voor de gymzaal wordt besteed. Ouders en ouderverenigingen houd vinger aan de pols en druk op de ketel. Om te voorkomen dat het onderwijsveld zoveel bezwaren en stagnaties oproept dat het dit jaar weer niet doorgaat !!

     

Een reactie posten

<< Home