Journaalsoep

Journaalsoep was destijds de benaming voor soep met de restgroenten van de hele week. Zo ook deze blog, een hutsefluts van alle berichten die op me afkomen, met daarop een kort-door-de-bocht reactie. Commentaar is welkom

zaterdag, februari 03, 2007

Drank maakt mee kapot dan je lief is, maar het spekt de staatskas!

Twee berichten op één dag laten zien welke motieven een rol spelen voor de politici bij het maken van keuzes, lees maar mee:
BRUSSEL - De Europese Commissie pleit voor een totaal rookverbod in publieke ruimtes als cafés, restaurants, op de werkplek en in overdekte voetbalstadions en muziekcentra. Dat is volgens de Commissie de methode die leidt tot de grootste verbetering van de volksgezondheid.
en:
BRUSSEL - Etiketten van sterke drank krijgen geen waarschuwing voor gezondheidsschade. Een voorstel van PvdA'ster Dorette Corbey (PvdA) kreeg dinsdag geen meerderheid in de commissie volksgezondheid van het Europees Parlement.
Corbey wil dat EU-landen een tekst mogen verplichten die lijkt op de waarschuwing op pakjes sigaretten. "Op zijn minst zou de tekst zwangere vrouwen moeten waarschuwen voor de enorme schade aan de ongeboren baby", vindt Corbey. "Onvoorstelbaar dat we zoveel doen tegen roken, maar tegelijk drank bijna ongemoeid laten".
Corbey vermoedt dat de drankindustrie veel invloed heeft in Brussel. De Europese Commissie heeft recent wel opgeroepen tot meer bewustwordingscampagnes. De PvdA'ster probeert haar idee op een later moment alsnog naar voren te brengen.


En zo zie je maar weer, de bedrijven bepalen wat gezond is. Ik heb toch het idee dat een "gezonde" portemonnee (liefst met flink overgewicht) belangrijker is dan de gezonde mens.
Zuipen mag maar een tevreden roker is een misdadiger.
En over meeroken gesproken? Ik snap niet dat de rook van een ander meer overlast geeft dan al die luchtvervuiling die de industrie veroorzaakt. Om nog maar te zwijgen over al die auto's die ons wegennet overvol maken.

Gelukkig stond er onder dat bericht nog een ander bericht:
Jongeren en alcohol
Recent onderzoek geeft aan dat 20% van de jongens en 11% van de meisjes tussen 15 en 25 jaar meer drinkt dan verantwoord is voor hun gezondheid. Voor jongens betekent dit meer dan 21 glazen per week en voor meisjes 14 glazen of meer per week. Tijdens het uitgaan en vakantie wordt door jongeren het meest gedronken.
Waarom aandacht voor alcoholmatiging voor jongeren?Jongeren vormen een risicogroep. Door hun drinkpatroon lopen ze meer risico op de nadelen van alcoholgebruik. Ze hebben meer kans op verkeersongelukken en zijn vaker betrokken bij agressie.


En zo zie je maar weer wat echt belangrijk gevonden wordt!

1 Comments:

  • At zondag, februari 04, 2007, Blogger Annelies said…

    Tja, en zoals jij anti-alcohol ben, ben ik anti-roken. Verbieden in heel Nederland!!
    Maar aan het alcohol-misbruik (vooral onder jongeren) mag ook wel wat gedaan worden. Als ze dan maar stoppen met die hetze tegen overgewicht..
    Als je het zo bekijkt probeert de overheid toch wel een héél grote vinger in ons dagelijks leven te krijgen.....

     

Een reactie posten

<< Home